Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Три нюанса леща - зелена, червена и кафява

Три нюанса леща - зелена, червена и кафява

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
157
Три нюанса леща - зелена, червена и кафява

Вкусна и много хранителна, лещата е една от традиционните храни в много държави по света. А възможностите ѝ да се превъплъщава във всевъзможни комбинации, под различна обработка и в многообразни менюта, я правят сред любимите продукти на много готвачи.

Богата на фибри, на магнезий и на желязо (три пъти повече отколкото в спанака), тя е идеална и за презареждане на батериите. Освен това благодарение на така наречения гликемичен индекс лещата осигурява оная ситост, толкова нужна на всички, които искат да “заобикалят” честите малки закуски през деня.

Лещата съществува в няколко различни цвята и всеки от тях има различна хранителна стойност и начин на приготвяне. Ето три от най-популярните видове леща - този наистина уникален, хранителен, икономичен и вкусен продукт.

Зелена леща

Зелената леща, известна още като френска леща, става все по-популярна не само във Франция, но и в много други страни по света. Тя е отгледана най-напред във Франция, в Бери и в дьо Пюи, и е продукт със защитено географско наименование. Тя е богата на минерали и на антиоксиданти.

На вкус зелената леща наподобява леко и едва забележимо вкуса на лешник. Затова според кулинарите би било много жалко този уникален вкус да се удавя в сметана или сос.

От гледна точка на приготвянето е достатъчно да изплакнете набързо лещата в студена вода и да я сложите в една тенджера. После добавете вода в съотношение 1 към 3 и не я осолявайте. Нека водата кипне, оставете да се вари около 20-ина минути.

Ето и една идейна рецепта със зелена леща:

Салата с леща и репички

Салата от леща, сирене фета и репички

Сварете 200 г и леща и 100 г булгур. Оставете ги да се охладят и добавете 100 г натрошена фета и една шепа репички, нарязани на кръгчета. Добавете малко зехтин, оцет и щипка пипер. Посолете и добавете малко нарязан лук.

Освен в салати зелената леща може да се консумира и като супа, с паста, като кремсупа, яхния и гарнитура към различни меса.

Червена леща

Червената леща има много предимства. Тя е лека, богата на фибри и е достатъчно да я комбинирате с ориз например, за да се получи пълно вегетарианско ястие. И в допълнение - тя се приготвя много по-бързо от зелената леща например. Само за 15 минути тя може да е готова и да вече да имате основа на ястието, което сте замислили да приготвите. Освен това се смята, че има много здравословни свойства, благодарение на големите количества протеин и желязо в нея.

Тъй като самата тя е по-мека и се разкъсва, когато се свари, червената леща е идеална за приготвяне на пюре или на супа. Сваряването, както и при зелената леща, става във вода, чието количество е три пъти повече от това на лещата. Когато кипне, не трябва да стои повече от петнайсетина минути. С нея могат да се приготвят различни пастети, кюфтета, кремсупа и вероятно още много вкусотии, родени от въображението.

Червената леща трябва да се съхранява на хладно и сухо място, в херметически затворен съд.

Ето една идея за рецепта с червена леща:

Пастет от червена леща, сушени домати и кокосова сметана

пастет от леща

Сварете 150 г червена леща. Смесете я с 6 резена сушени домати, супена лъжица кокосова сметана, кафена лъжичка зехтин, 15 г тофу и сока от половин лимон. Посолете. Оставете го на свеж въздух за около час и сервирайте върху малки филийки.

Кафява леща

Кафявата леща много наподобява на вкус червената, тя е по-мека и по-сладка от зелената. И тя, както и останалите видове, се вари във вода, която е три пъти повече от количеството на самата леща. Когато кипне, ще са ѝ нужни 30 минути, за да бъде готова за консумация.

Кафява леща с къри

И тя има много лечебни свойства, които помагат за пречистването на черния дроб и при проблеми със сърдечно-съдовата система и стомашния тракт. Идеална е за супа, яхния, кюфтета, за салата, както и за плънка на различни зеленчуци.

Ето една рецепта с кафява леща:

Кафява леща с къри

Сварете 300 г кафява леща с подправки като мащерка, магданоз, дафинов лист, карамфил, целина, розмарин, чубрица и др. Смесете натурално кисело мляко с 2 нарязани глави лук, 2 обелени домата, 2 скилидки чесън, 1 супена лъжица къри и 2 супени лъжици олио. Посолете и добавете червен пипер. Изсипете върху лещата и смесете. След това украсете с лук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest