Gotvach.bg»Съвети»Какво е гликемичен индекс?

Какво е гликемичен индекс?

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94229884
Какво е гликемичен индекс?

Гликемичният индекс е показател за това колко бързо дадена храна причинява повишаване на нивата на кръвната ни захар.

Тази мярка класира храната по скала от нула до 100. Храните с висок гликемичен индекс (GI) бързо се усвояват, което води до бързо повишаване на кръвната захар.

Тези храни, които се класират високо в скалата на GI често, но невинаги са с високо съдържание на преработени въглехидрати и захари. Гевреците например имат гликемичен индекс 83.

Междувременно храните с нисък GI се усвояват с по-бавна скорост и причиняват по-бавно повишаване на нивата на кръвната захар. Те обикновено са богати на фибри, протеини и/или мазнини.

Примери за това включват ябълки с GI 28, гръцко кисело мляко с GI 11 и фъстъци с GI 7. Имайте предвид, че нисък GI не означава, че храната е с високо съдържание на хранителни вещества. Ще Ви се наложи да избирате и здравословни храни.

Съчетайте храна с висок GI с немазна пържола или парче сьомга, гарнитура от броколи и салата с винегрет, а протеините, фибрите и мазнините ще послужат за понижаване на GI на ястието.

Едно ограничение на стойностите на GI е, че те не отразяват вероятното количество, което бихте изяли от конкретна храна.

Например, динята има GI стойност от 80, което би я поставило в категорията храна, която трябва да се избягва. Но динята има сравнително малко смилаеми въглехидрати в една порция.

С други думи, трябва да ядете много диня, за да повишите значително нивото на кръвната си захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати