Гликемичният индекс е основната характеристика на храните, която ги определя като вредни или полезни. Храните с нисък гликемичен индекс се определят като полезни, защото са здравословни за метаболизма, те се усвояват бавно и създават усещане за ситост дълго време.
Храните с висок гликемичен индекс често биват наричани бързи въглехидрати, те нарушават метаболизма и често водят до диабет, затлъстяване и редица заболявания. Информацията за същността на гликемичния индекс и храните, които се класифицират по този признак, помага за правилния избор на менюто ни.
Същност на гликемичния индекс
Мярката за способността на въглехидратите в храната да се превръщат в глюкоза наричаме гликемичен индекс. Усвояването на глюкозата изисква инсулин. Ако производството на инсулин не е на ниво, захарта се натрупва в кръвта и създава здравословни проблеми.
Гликемичният индекс варира при всеки човек в различни части на деня и представлява скоростта на повишаване на кръвната захар. Затова при всяка хранителна диета трябва да се предвижда количеството въглехидрати. Скоковете на захарта поради неправилно хранене водят до прекомерно тегло и пристрастяване към захарта.
Храни с висок гликемичен индекс
Като такива се определят храни, които съдържат прости въглехидрати с лесно и бързо усвояване. При тях калориите бързо минават в кръвта като глюкоза и тялото получава повече енергия, отколкото се нуждае. Тя не е необходима и отива в мастните депа.
Самите храни с висок гликемичен индекс не са толкова вредни, колкото прекомерната консумация. Веднага след тренировка спортистите се нуждаят от въглехидрати и могат да ги приемат, но не и хора със заседнал начин на живот.
Храните с висок гликемичен индекс имат своите предимства и те се изразяват в:
- Бързо възстановяват запасите от гликоген в тялото;
- Лесно се смилат и усвояват;
- Сладки са на вкус;
Тези храни обаче крият и рискове за здравето.
- Водят до редица заболявания, ако се комбинират със заседнал начин на живот;
- Тялото не може да използва излишъка от калории от фруктозата и ги натрупва като мазнини.
Продукти с най-висок гликемичен индекс
Сред най-вредни храни поради високият гликемичен индекс се нареждат белият хляб, сладките бухтички, картофите, оризовите спагети, консервираните плодове, оризът, медът, царевичните сладки, сладкишите, тиквата, динята, пъпешът, суровите моркови, подсладените газирани напитки, млечният шоколад, захарта, грисът, белият ориз.
Необходимо е да се ограничи храненето с този тип храни, за да се ползват и полезните им свойства, като се избегнат вредите, които нанасят.
Коментари