Какво е гликемичен индекс
Гликемичен индекс или ГИ е скала, която изчислява, степенува и определя въглехидратните храни според тяхното въздействие върху покачването на кръвната захар и първоначално е създадена, за да подпомага правилното лечение на диабетиците.
За отправна точка в изчисляването на този индекс служи простата захар- глюкозата. Тя приема най-високата оценка в скалата от 100. Храните, които покачват в ниски стойности кръвната глюкоза имат ГИ до 55; от 55 до 75 са онези в средното ниво на скалата; от 75-100- това са продуктите с най-високо ГИ.
Защо гликемичният индекс е толкова важен

Тялото функционира оптимално добре, когато кръвната захар се поддържа относително в постоянни граници от скалата ГИ. Ако тя спадне в организма прекалено ниско, тогава ставаме летаргични, потиснати и/или чувството ни за глад се засилва. Когато е твърде висока, мозъкът ни своевременно сигнализира на панкреаса да отделя повече инсулин. Той от своя страна понижава захарта, но главно чрез превръщането на излишните й количества в мазнини.
Също така по-големият процент на увеличение на кръвната захар може да предизвика в тялото да се освободи прекомерно инсулин, който да смъкне драстично нейните стойности. Това изпраща обратен сигнал към мозъка, чрез който организмът съобщава, че се нуждае от още захар. Така попадаме в един „омагьосан кръг” на прием на повече и все повече храни с високо съдържание на захар.
Факти за хранителната стойност на месото
Всеки вид месо - от свинско, телешко, пилешко и птиче до риба и морски дарове, е отличен източник на важния за организма ни протеин. То съдържа и ниско ниво на мазнини, в зависимост от вида си и начина на приготовлението му - дали е премахната кожата от пилешкото, например, или сланината от червените меса.

Месото обаче не съдържа изобщо никакви въглехидрати, с изключение на някои преработени продукти или полуфабрикати, които включват употребата на галета. Тя, например, се добавя към пилешките хапки.
Тъй като месото не съдържа въглехидрати, следва, че е невъзможно да съществува и да се измери неговото ГИ. Само въглехидратните храни могат да бъдат изчислени, въз основа на този индекс. Знаейки, че месото е без въглехидрати, можете да бъдете сигурни, че неговото въздействие върху нивото на кръвната захар не е значително, дори да го приготвяме с продукти, съдържащи малко ГИ. Други безвъглехидратни храни са яйца, твърд сирена, както и мазнини, и масла.
Ако следваме диета с нисък ГИ, искаме просто отслабнем или да подобрим здравето си, можем да включим месото без никакво притеснение в дневното си меню.
Месото няма да допринесе за повишаване на нивото на кръвната захар по време на периода след хранене и всъщност може да ни помогне да се почувстваме по-бързо сити.
Вижте още кои са плодовете с нисък гликемичен индекс. Запознайте се и с всички продукти с висок гликемичен индекс, за да може да балансирате приема им в менюто си.
Коментари