Захарта е вид въглехидрат, естествено съдържаща се в плодовете, зеленчуците, бобовите растения, за разлика от рафинирана или преработена захар.
Захарите се разделят три големи големи, както следва: монозахариди, дизахариди и полизахариди. Към групата на монозахаридите се отнасят глюкоза, фруктоза, галактоза. Към дизахаридите се отнасят захароза, лактоза и малтоза. А към полизахаридите се отнасят нишесте, гликоген и целулоза.
Световната здравна организация препоръчва приема на само 5% захар дневно. Препоръчва се от 4 до 6 години децата да не приемат повече от 19 грама захар (5 бучки захар), а деца на възраст между 7 и 10-годишна възраст - до 24 грама (6 бучки захар).
Повечето от зеленчуците и плодовете, сладкишите, боба и ориза съдържат хранителни вещества с естествено съдържание на захар. Ето и кои са храните с най-много естествена захар.
1. Плодове
Гроздето съдържа най-много плодова захар. В структурата на мандарината и мангото има около 12 г захар. Пресните кайсии са с 9 г захароза на половин чаша, а в ананаса е около 8 г.
2. Зеленчуци
1 чаша бяло царевично или захарно цвекло се съдържа 14 г захароза. Нишестените зеленчуци са с високо съдържание на захар. Нивото на захарта в картофеното нишесте е много висока. В допълнение 1 чаша варен грах съдържа 8 грама захароза. 1 чаша замразен нарязан спанак съдържа по-малко от 0.5 г. По същия начин броколи, аспержи също включват малко количество захар.
3. Зърнени храни
Повечето храни на зърнена основа са богати на захар, както и на част от захароза. Например 1 чаша сварен ориз съдържа 0.7 г захароза, а в 1 ч.ч. паста се съдържа 0.1 г.
4. Нектар от агаве
Агаве е известно растение, което се използва за производство на подсладена текила. Размерът на захар в 100 г нектар от агаве е 71 г.
5. Мед
Той е като естествен антибиотик, който съдържа витамини и минерали. Размерът на захар, която се съдържа в 100 г мед, е 82 г.
6. Кленов сироп
Укрепва имунната система, успокоява кожата и рани в стомаха. Размерът на захар, който се съдържа в 100 г кленов сироп, е 60 г.
7. Фурми
Използват се в целия свят в производството на бисквити, богати на протеин, фибри и захар. Захарта в 100 г фурми е 66 г и е изключително полезна от гледна точка на здравето.
8. Канела
Регулатор на кръвната захар, особено за хора с диабет. Количеството на захар, която се съдържа в 100 г, е само 2 г.
9. Сушени сливи
Отличен източник на витамини, минерали и фибри. Изключително полезни за решаване на проблеми като запек. Размерът на захар в 100 г сушени сливи е 38 г.
10. Други храни с високо съдържание на захар
Грозде: 1 опаковка - 45 г захар
Сушени кайсии: 1 опаковка - 45 г
Сушени смокини: 1 опаковка - 37 г
Хляб: 1 филийка - 0.5 г
Боб: 1 опаковка - 0, 5 г
Броколи, гъби, печени сладки картофи, краставици - 1 чаша - 0.5 г
Бадеми, фъстъци, кашу - 1 чаша - 0.2 г.
Коментари