Снабдяването на човешкия организъм с достатъчно желязо е от решаващо значение за здравословното ни състояние. Желязото участва в транспорта на кислород, производството на енергия и др. Ако се търсят хранителни източници на желязо, месото е добро начало.
Месата не само са чудесни източници на този елемент, но и са склонни да съдържат форма на желязо, лесно усвоима от организма. Яденето на месо е добър начин да се увеличи приема на желязо, тъй като съдържа хемово желязо, което се усвоява по-лесно.
Източниците с желязо, които са на растителна основа, съдържат нехемово желязо, което се абсорбира два до три пъти по-малко ефективно от хемовото желязо.
Видове меса и съдържанието на желязо в тях
Субпродукти
Те осигуряват значително количество желязо. Наред с мидите и стридите, те са една от малкото храни от животински произход, които са с високо съдържание на желязо. Порция от 100 грама пържен черен пилешки дроб съдържа 11 милиграма желязо или 61 % от DV (дневна стойност), a същата порция от пържен говежди черен дроб съдържа 5.2 милиграма желязо, или 29 % от DV.
Говеждо месо
Говеждото месо също съдържа високи нива на желязо, като всяка порция от 100 грама съдържа между 10 и 24 % от дневната стойност на желязото, но много зависи от рязането и подготовката на месото. Например пържола от 100 грама печено говеждо месо съдържа 2.2 милиграма желязо или 12 % от дневната стойност, което го прави добър източник на желязо.
Пилешко месо
Пилешкото месо също може да бъде добър източник на желязо, особено ако изберете тъмно месо вместо бяло месо. Порция от 100 грама печена пуйка от тъмно месо съдържа 2 милиграма желязо или 11 % от дневната стойност, в сравнение с бялото пуешко месо, което в 100 грама съдържа само 1.1 милиграма, или 6 % от дневната стойност. Порция патешко месо, съдържа 2.3 милиграма желязо, а порция печено пиле от тъмно месо съдържа 1.1 милиграма желязо.
Агнешко месо
Агнешкото месо осигурява желязо в количество, подобно на говеждото месо. В 100 грама порция варено агнешко месо се съдържат 2.3 милиграма желязо, или 13 % от DV.
Морски дарове
Морските дарове, също могат да бъдат богат източник на желязо, осигурявайки до 40 % от DV. Порция от 100 г консервирани стриди осигурява 32 % от DV, а същата порция риба тон консервирана във вода осигурява 7 % от DV.
Коментари