За да е вкусно свинското месо, то има нужда от черен и червен пипер, за предпочитане млян.
Черният пипер и лютият червен пипер са перфектни подправки за пилешкото месо.
Лютият червен пипер е подходящ за пилешки крилца.
Черният пипер може да се добави на зърна в бульона или към соса, в който се готви пилето.
За пилешкото месо са подходящи майорана, розмарин, салвия, босилек.
Кърито е подходящо за всички видове месо. То е подходящо и за свинското месо, което става по-вкусно с индийско орехче и кориандър.
Червеният и черният пипер, чубрица и ким са подходящи подправки за свинско месо. Свинското месо е много вкусно и ако се приготви с добавка от маточина, кардамон, дафинов лист и бял пипер.
Каймата се съчетава перфектно с риган, особено ако се готви италианско ястие.
Телешкото месо става много вкусно с кориандър, ким, куркума, къри. Белият, черният и червеният пипер, естрагон, босилекът и салвия също са подходящи за телешко месо.
Ястията с агнешко стават по-ароматни, ако в тях се добави шафран, кориандър, джинджифил, ким и карамфил. Трябва да се използва съвсем малко количество от подправката, за да не доминира над аромата на месото. Освен това за агнешкото са подходящи анасон, дафинов лист, босилек, розмарин, мента, естрагон, майорана, бахар....
Вкусът му се допълва най-добре от аромата на джоджен, риган, мащерка, майорана, кимион, кориандър, розмарин, лимонови кори. Чесънът също е чудесна подправка за агнешко. Отиват му още магданоз, девесил и калоферче.
Не е нужно да прилагате много подправки към месото наведнъж, изберете няколко, които ви допадат най-много и подправете с тях.
Задължителни подправки за свинско
- Черен пипер – тази подправка е изключително подходяща за много видове меса. На свинско подхожда, ако приготвяте печено месо, свинско варено. Най-често се използва на зърна;
- Дафинов лист – много подходяща миризма особено за печено свинско месо. Не слагайте повече от 1 – 2 листчета, защото има опасност гозбата да загорчи;
- Бахар – не особено често срещана подправка, може би заради силната си и специфична миризма. Подхожда на свинското, ако ще правите супи, както и печено. Подходяща за приготвяне на джолан;
- Чесън – обичате или не, на тежките меса като свинското, чесънът е идеалната подправка. Може да го сложите към свински гювеч, към шкембе и т.н.;
- Целина – много подходяща подправка, която идеално се допълва с вкуса на свинското месо, особено ако сте решили да го приготвяте с картофи;
- Червен пипер – той предлага един леко сладък привкус, който допълва месото и благодарение на него не се усеща толкова силно мазнината на свинското.
Коментари