Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Различните видове къри

Различните видове къри

Видове къри

В далечна Япония има традиция кърито да се консумира 125 пъти годишно, като най-често се комбинира с ориз или мариновани зеленчуци.

На запад – точно обратното. В британската кухня под къри се разбира сос за месо, който се състои от джинджифил и чесън.

Спрямо цвета съществуват три вида къри – зелено, жълто и червено. Зеленото къри дължи цвета си на кориандъра, червеното – на червени люти чушки, а жълтото – на куркума.

Къри месо

Къри представлява смес от 7 или повече различни подправки, като най-често се използват кимион, канела, черен пипер, куркума и др.

Има случаи, в които се добавят мед или ябълки за сладост. Тази подправка се вписва чудесно към ястия с месо - говеждо, свинско или телешко.

Кърито се използва като основна съставка в ястие, наречено „массман”, което е често срещано в мюсюлманските народи. Ястието обикновено съдържа кокосово мляко, печени фъстъци или кашу, картофи, дафинови листа, кардамон шушулки, канела, анасон, палмово захар, рибен сос, чили и тамаринд сос.

Сервира се с маринован джинджифил или "ачат" (специфична тайландски подправка). Може да се комбинира с краставици и люти чушки, накиснати в оцет и захар.

Пилешко къри масаман

Друга разновидност е „пананг” - вид на тайландско къри, което обикновено е по-меко в сравнение с другите тайландски подправки от този вид.

Ястието традиционно включва сушени чушки чили, лимонена трева, корен от кориандър, кимион, чесън, скариди и сол, а понякога и фъстъчено масло.

Едно популярно „пананг” къри ястие е „говеждо пананг”, което представлява ястие от говеждо месо в сос от къри. За вегетарианците, говеждото месо може да се замени с тофу, което се прави от соя.

Смята се, че консумирането на къри води до произвеждане на голям брой ендрофини, който се нарича още „хормон на щастието”. Затова включвайте редовно къри в ястията си - навярно може да ви помогне да се усмихвате по-често.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest