Мексиканската кухня, известна със своето многообразие от огнени вкусове и от пикантни подправки, неслучайно се нарежда сред най-популярните в света. Умелото съчетание на предколумбовите хранителни навици, завещани от ацтеките, и на тези, покорили Новия свят, продължава и днес да впечатлява всеки гост на страната.
Много са мексиканските специалитети, които си струва да опитате, но ако искате да кажете, че познавате мексиканската кухня, няма как да не сте пробвали различните видове тортияс. Независимо дали са приготвени от царевично или от пшенично брашно, те са в основата на мексиканската кухня и могат да вдъхновят всеки с голямото си разнообразие.
Ето кои са основните видове тортияс, като трябва да се има предвид, че с изключение на северните части на Мексико, където се приготвят от пшенично брашно, навсякъде другаде се предпочитат царевичните питки.
1. Такос
Използват се масово в т.нар текс-мекс кухня. Представляват сравнително меки питки, които се прегъват на две, и могат да бъдат напълнени с месо и различни зеленчуци. Обикновено плънката им се състои от продукти като маруля, боб, кайма и ароматни подправки. След като бъдат прегънати или навити на руло се украсяват със сметана, настъргано сирене, домати или някой от популярните огнено люти мексикански сосове.
2. Буритос
Така се наричат единствено пшеничните тортиляс, характерни за Северно и Централно Мексико. Плънката им е от месо или зеленчуци или комбинация от двата продукта, като за да не изпада тя, краищата на питката се подгъват от едната страна.
3. Тотопос
Този вид тортияс представлява разрязана на 4 царевична питка, която се изпържва и наподобява чипс. Използва се като лъжица, с която можете да загребвате традиционното гуакамоле или каквото и да е друго ястие.
4. Енчиладас
На вид напомнят нашите палачинки, които могат да бъдат напълнени с какъвто и да е пълнеж, но отгоре се намазват с доматен сос.
5. Тамалес
Името на този вид тортияс идва от специалния съд, в който се варят на пара, познат като тамалера. Освен месна и зеленчукова плънка към тях се добавя и тестена, а самите тамалес се увиват в царевични или палмови листа.
Коментари