Хората, които се гордеят с доброто си здраве, надали си имат и понятие какво представлява гликемичният индекс, но онези от Вас, които страдат от диабет или друго по-сериозно заболяване, свързано с нарушена обмяна на веществата, са запознати с това понятие отблизо.
Причината за това се крие във факта, че на тях им се налага да преминат на хранителен режим, при който се избягват продуктите с висок гликемичен индекс.
До съвсем неотдавна се считаше, че за хората, страдащи от диабет, е важно, освен да следят нивото на кръвната си захар, но и да си изчисляват броя на хлебните единици, които приемат ежедневно. При последните медицински проучвания става ясно обаче, че това не е достатъчно, защото някои храни съдържат еднакво количество въглехидрати, но покачват нивата на кръвната захар в различна степен.
Именно тук се появява терминът гликемичен индекс, който се обозначава като GI или ГИ и, най-общо казано, показва различната бързина на повишаването на нивата на кръвната захар при различните продукти.
Хората, страдащи от диабет, трябва да приемат в ежедневието си храни, чийто гликемичен индекс е по-малък от 60, като се прави изключение, единствено ако им предстои тежък физически труд или приемат аналогови човешки инсулини. Ето на кои храни трябва да се спирате, ако сте диабетик, и точният гликемичния индекс на продуктите:
Варива и макаронени изделия
- 50 г сварен зрял фасул има 29 ГИ
- 50 г елда има 49 ГИ
- 130 г грах има 47 ГИ
- 50 г спагети имат 38 ГИ
- 50 г леща има 30 ГИ
Хляб, зърнени храни и картофи
- 1 филия пълнозърнест хляб има 49 ГИ
- 50 г сварен дългозърнест ориз има 44 ГИ
Мляко, млечни продукти и продукти със захар
- 240 г кисело мляко от 2 % има 14 ГИ
- 250 г прясно мляко от 3, 6 % има 30 ГИ
- 30 г натурален шоколад има 43 ГИ
- 12 г фруктоза има 25 ГИ
Плодове
- 1 малка ябълка има 38 ГИ
- 1 средно голяма праскова има 42 ГИ
- 1 малка круша има 38 ГИ
- 100 г череши имат 22 ГИ
- 80 г сини сливи имат 39 ГИ
- 150 г грейпфрут има 25 ГИ
Зеленчуци
Ако консумирате под 300 г зеленчуци на едно хранене, не е нужно да следите гликемичния им индекс, като за препоръчване са доматите, краставиците, листните зеленчуци, морковите, червеното цвекло, чушките, тиквичките и др.
Коментари