Гликемичен индекс
Използва се за измерване на скоростта, с която въглехидратните храни се разграждат до глюкоза, която се абсорбира, повишава кръвната захар и осигурява енергия на организма.
Храните с висок гликемичен индекс се разграждат бързо и представляват бърз източник на енергия. Храните с нисък гликемичен индекс се усвояват по-бавно, с което Ви карат да се чувствате сити за по-дълго време и спомагат за поддържане на относително постоянни нива на кръвната захар.
Някои продукти с висок гликемичен индекс са бялата захар, медът, белият хляб, картофеното пюре, динята и др.
Храни с нисък гликемичен индекс са ябълките, овесът, черешите, пълнозърнестите продукти, варивата и др.
Гликоген
Това е една от двете форми, в която енергията от въглехидратите е достъпна за използване от организма /другата форма е глюкозата/. Докато глюкозата от въглехидратите се метаболизира бързо и е незабавен източник на енергия за организма, то гликогенът се складира в черния дроб и мускулите, за да осигурява нуждите от енергия на тялото в по-дългосрочен план. Когато организмът изразходи наличната глюкоза, складираният гликоген се разгражда до глюкоза, за да продължи да набавя гориво.
Калория
Това е единица за измерване енергийната стойност на храната, а също и приетата и изразходвана енергия от организма. Научното определение за 1 калория е количеството топлина, необходимо, за да се повиши температурата на 1 грам вода с 1 градус по Целзий. Това всъщност е толкова малко количество, че обикновено се използва мярката килокалория /ккал/. Една килокалория се равнява на 1000 калории.
Енергийните стойности могат да се определят и в килоджаули /кДж/, като 1 килокалория се равнява на 4.2 килоджаула.
Дневната нужда от енергия е различна за всеки човек, като определящи фактори са пол, възраст и физическа активност. Обикновено на повечето опаковани хранителни продукти за сравнение и приблизителна мярка са отбелязани средни енергийни нужди (обикновено 2000 ккал).
Коментари