Само при споменаване на гръцката кухня, дори и най-изтънчените гастрономи спират дъха си. Със сигурност гръцката кухня е здравословна, питателна и едновременно с това – непретенциозна.
Освен това гръцките кулинарни магьосници знаят как да превърнат повечето на пръв поглед обикновени продукти в ярки и ароматни произведения на кулинарното изкуство. Гърците имат култ към консумацията на местни продукти и подправки.
За да разберем как традициите на най-истинската гръцка кухня се различават от традициите, характерни на най-близките държави до Гърция, ще трябва да си припомним историята на тази държава с горещ южен темперамент.
Първо, географското разположение на държавата Гърция, а от там и климътът оказват най-пряко влияние върху всяка национална кухня. На второ място, като е прекарала през себе си много национални култури, в продължение на хиляди години, Гърция е попила от всяка една от тях нещо свое и специално.
Интересен факт: Първата готварска книга в историята е написана от гърците, преди нашата ера.
Гръцката кухня е чудесна за изискания вкус и външния вид на ястията. Няколко рецепти за гръцки деликатеси са в нейната традиция от хилядолетия и винаги вълнуват тези, които започват своето приключение с нея.
Триадата зехтин, хляб и вино е общ елемент за всички региони на Гърция, но не по-малко важен е лимонът, чийто сок се поръсва с ястия от риба и месо. Често се използват подправки като морска сол, черен пипер, риган, дафинов лист, градински чай и канела.
Маслото в гръцката кухня
Ако попитате някой грък каква е основата на гръцката храна, той несъмнено ще ви каже, че това е зехтинът, а след това добавяте лимон, босилек и риган с едно движение. Тези съставки са основата за вкусна, здравословна храна, създадена от гръцката кухня.
От готвене, до салати - гръцкият зехтин е като течно злато. В самата Гърция казват, че докато има повече маслинови дървета от хората, Гърция или поне нейната кухня няма да изчезне. Трудно е да се каже дали това е вярно, но едно посещение в тази прекрасна страна потвърждава, че във всяко твърдение има някаква истина.
Забавен факт: Вероятно е трудно да се намери гръцко ястие, което да няма зехтин.
Закуските в гръцката кухня
Гръцките закуски се наричат мезе /meze/. Това е набор от малки ястия, сервирани преди хранене, традиционно придружени от гръцко вино или узо (ракия с анасон).
Едно от най-популярните мезета се приготвя изключително лесно: голямо парче сирене фета, полято със зехтин и щипка ситно нарязан риган. Разбира се, има и други популярни закуски като: хумус, долма, пита, спанакопита, сувлаки. Въпреки всичко гърците имат малък арсенал от подправки, базирани на риган, босилек, копър и дафинов лист. Разбира се, можете да намерите много други билки в съвременните кухни, но изброените по-горе са традиционната основа.
Почти всички ресторанти и кафенета предлагат безплатна вода в знак на гостоприемство, дори ако поръчвате само кафе. И в някои случаи не се притеснявайте, ако изведнъж ви сервират десерт, кисело мляко с мед или различни видове малки сладкиши, приготвени от домакинята на гръцкия ресторант, в който сте седнали.
Млякото в гръцката кухня
Може би най-известното гръцко предястие е дзадзики (цацики, тцатцики) - разядката еквивалент на нашата салата Снежанка, който в своята простота перфектно съчетава краставица, чесън, мента, оцет от бяло вино и зехтин. Тайната на успеха на тази рецепта се крие във факта, че тя отлежава няколко часа преди сервиране, за да развие своя безпогрешен аромат преди поднасяне.
Основата на гръцката кухнята
Основното зърно, използвано от гърците в кухнята, е пшеницата. Под формата на грис, тестени изделия, брашно, хляб и др.
Зеленчуците оказват огромно влияние върху гръцката кухня, както правят в много други средиземноморски страни. Сезонността е основен фактор, въпреки че в днешно време е по-малко важна, тъй като повечето зеленчуци могат да бъдат закупени по всяко време на годината. Добрата кухня обаче е свързана с пресни съставки, така че местните пазари (агора) си заслужават да бъдат посетени.
Супите в гръцката кухня
Що се отнася до гръцките супи, южните ни съседи се справят много добре. Най-популярните и често срещани са с боб (боб чорба), авголемоно (супа от месо, предимно пиле с ориз, разбито яйце и лимонов сок - истинско удоволствие), доматена супа, супа от леща и много други.
Няколко думи за гръцкото сирене
Гърците обичат сиренето. Може би точно като лимоните. Повечето хора извън Гърция познават само Фета, но гръцката кухня има много богат асортимент от сирена. Те включват Kasseri, Kefalo, Graviera, Antothyros, Manuri, Metsovone и Mizitra.
Интересен факт: Много готвачи, когато поднасят сирене фета, предпочитат да го режат на кубчета, а да поднесат цяла плочка. Смята се, че по този начин ястието изглежда по-естетически, а ядещият сам ще разбие сиренето по начина, както му харесва и му е по-удобно да го яде.
Ястия от риба и месо в гръцката кухня
Рибата и морските дарове са много търсени, но агнешкото се консумира постоянно през цялата година. Пастицио е едно от известните ястия, типични за Йонийските острови, където слоеве макарони се редуват със слоеве месо и различни зеленчуци, всички покрити с дебел слой сос Бешамел. Пече се във фурната, докато стане златистокафява.
Десерти в гръцката кухня
Гръцките десерти показват гръцката страст към захарта и меда, на която е много трудно да се устои. По-добре не мислете за съдържанието на калории, в противен случай ще се почувствате виновни за това, което сте яли.
Тук говорим за Ризогало /Rizogalo/ (оризов пудинг с мляко), Галактобуреко /Galaktobureko/ (традиционна баница с мляко и пшеничен крем), Сикопита /Sikopita/ (баница със смокини). Но трябва да признаем, че една от най-добрите торти и учудващо проста в същото време е традиционното гръцко реване /Revani/.
Напитки в гръцката кухня
Ако сте в Гърция, вижте какво можете да изберете от раздела за напитки. Ако сте на едно от местата в подножието на планината Олимп, можете да се насладите на чая, който можете да намерите само тук. Но може би по-интересни могат да бъдат напитките Узо и Ципуро, спиртни напитки с аромат на анасоново семе. А на остров Корфу можете да се насладите на ликьор на основата на кумкуат - плод, който е уникален за тази област.
Любимото и най-често срещано вино на гърците се нарича Рецина /Retsina/ - бяло вино от собствено производство, отлежало в бъчви от смърч, което придава безпогрешен аромат на смола. В горещите летни дни това вино се пие с минерална вода. Любопитното е, че Рецина преминава гръцките граници едва през 60-те години с развитието на туризма.
Metaxa е легендарна напитка с история от над 130 години. Има 3, 5 или 7 звезди. Колкото повече звезди, толкова по-изискана е напитката в края на храненето.
И в крайна сметка храната обикновено завършва с кафе. Гръцкото кафе е силно и се сервира в малки чаши, без мляко. То е идентично с турското, но внимавайте да не поискате турско кафе, защото гостоприемството на домакините веднага се губи. В Гърция на масова почит се радва разтворимото кафе, което се сервира с мляко и кубчета лед в големи чаши - или познатото ни фрапе.
Местните таверни и гръцки ресторанти предлагат на туристите да дегустират храната, както и да ги запознаят с типичната гръцка атмосфера - семейството участва в готвенето, бизнеса - съпругата, съпругът и децата седят на масата и доста често ще намерите места, където местните жители се забавляват и танцуват. Трябва да знаете, че имената на известните вериги за бързо хранене са доста редки в тази страна. Където и да отидете, ще почувствате гордостта на гърците за всичко традиционно, местно... тоест за всичко, което е гръцко!
Коментари