Чаените традиции, които се спазват в азиатските държави, и най-вече в Китай и Япония, са нещо свещено. С тях обаче се свързва и познаването на самия чай, на видовете чай, на подходящите съдове и правилата, които се спазват при приготвянето му.
Китайците, които се смята за истинските "родители" на чая и чаените церемонии, различава 6 вида чай, като може би от тях най-непознатият и най-малко разпространен е жълтият чай. Причината се крие във факта, че поради жълтия цвят на листата, от които се приготвя запарката, те са станали негодни и се считат за долнопробни. Истината на пожълтяването обаче се дължи на процеса на обработка на чаените листа.
Ето какво е важно да знаете за жълтите чайове:
1. Жълтите чайове са неферменитрали чайове, чиято запарка има жълт до оранжев цвят. Те имат приятен аромат, но доста еднообразен вкус;
2. Днес много малко хора пият жълти чайове и те са почти на изчезване. В Китай и Япония можете много рядко да ги срещнете по магазините, а в Европа и в Америка е почти невъзможно. Макар преди векове да са били предпочитани, популярността им постепенно се стопява;
3. Най-известен е жълтия чай Чун Шан Ин Чин, който има сребристи иглички. Той е бил любим на китайска принцеса от династията Тинг и именно по нейно време настъпва Златната ера на жълтите чайове.
4. С чая Чун Шан Ин Чин се свързва интересна легенда, според която на слуга, който приготвял чай за краля си, му се явил бял жерав, който след като отлетял нависоко, направил така, че чаените листа да се насочат вертикално в чашата. Оттук идва и името на чая, който бил приготвен от вода от езерото на белия жерав Чун Шан, а Ин Чин означава в превод сребърни иглички;
5. За разлика от останалите чайове, жълтите чайове на променят вкуса си, независимо дали се пият горещи или вече изстинали. Освен това от тях устата не се овлажнява, а напротив - пресъхва;
6. Характерните иглички на чая Чун Шан Ин Чин почти винаги застават вертикално в чашата, което според китайските схващания за чаените листа означава, че тези, които застават вертикално, носят късмет.
Коментари