Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Всичко, което трябва да знаете за сладоледа

Всичко, което трябва да знаете за сладоледа

редакция:
Лятото е тук - всичко, което трябва да знаете за сладоледа

В света има много вариации на сладолед, направени от различни съставки. Италианският сметанов сладолед, наречен Gelato, се счита за стандартния и най-известен сладолед в света. 

В Китай е прието сладоледите да се слагат в тесто - паниран сладолед, да се пържат в олио и да се правят сладки, солени, пикантни и пържени сладоледи във всякакви цветове. 

На запад сладоледът обикновено се яде под формата на топки във фунийка, направена от вафлени кори.

Сладоледът несъмнено е един от признаците на идването на лятото. Научете всичко, което трябва да знаете за сладката и охлаждаща храна.

Какво трябва да знаете за сладоледа

Всичко, което трябва да знаете за сладоледа

Сладоледът е храна, която се използва като десерт или като съставка на всякакви десерти.

Италианците са първите, които са направили сладолед чрез смесване на плодови сокове и лед. От Торино сладоледът е пренесен от арабите в Рим. В Рим използвали същите съставки и дори добавяли мед. Известно е също, че Нерон Цезар съхранявал лед в двореца си за "сладкия десерт". След това сладоледът се премества във Франция, където към него се добавя и мляко и прилича на днешния сладолед.

Светът е разделен на два типа хора. Тези, които обичат сладолед и тези, които вероятно имат нещо нередно с вкусовите си рецептори. С други думи, трудно е да не обичаш освежаващата и вкусна храна, която се предлага в различни и вкусни ледени вариации.

Важни факти а сладоледите

Ето някои факти за сладоледа, които не всеки знае.

- Когато сладоледът е струпан на високи купчинки, това е сигурен признак, че не е истински, а фалшив, тоест до 90% от сладоледа, който се продава, е направен от готова смес на прах, а не от пресни съставки;

- Друг признак, който издава фалшивия сладолед - цветовете са твърде ярки.

Например - ментата трябва да е бяла, а не ярко зелена, шамфъстъкът има земен нюанс. Ако сладоледът е истински, макар и скучен на вид, то вкусът му възнаграждава;

- В семейните кутии сладоледи има три категории. Основните сладоледи съдържат 50% въздух и са направени от мляко или мляко на прах. Те съдържат палмово масло или кокосово масло, както и естествени или синтетични ароматни екстракти. В категорията премиум сладолед протеинът е от яйца;

- Процентът на мазнини в първокласните сладоледи варира между 8% - 12%, а количеството въздух в тях е под 50%. Най-високата категория за качество се нарича Super Premium. В тези сладоледи процентното съдържание на въздух е 20%, а съдържанието на мазнини в тях е поне 12%. Всички 100% от съставките на супер премиум сладоледа трябва да са естествени съставки, което означава, че съдържат прясна сметана, прясно мляко, жълтъци, стабилизатори и натурални екстракти.

- Веган сладолед: сладоледът сорбе е декориран със съдържание на плодове и 0% мазнини. Само разглеждане на списъка на съставките показва, че плодовото пюре съставлява около 7-40% от всички съставки на сладоледа;

- Освен плодовете сорбето има около 30% въглехидрати, които идват от глюкозен и декстрозен сироп, всички от които са обвити в стабилизатори, емулгатори, хранителна киселина, хранителни оцветители и аромати. Защото вероятно трябва да сложите много индустриални материали, за да прикриете липсата на мазнини. Ето защо е по-добре да купувате сладоледи, които съдържат кокосова сметана, кокосова вода, сироп от агаве и други естествени съставки.

- Индустриалните сладоледени продукти могат да съдържат 50% въздух или дори повече, по-високо съдържание на мазнини и добавки, които не са непременно вредни за здравето, но просто невинаги са необходими, когато сладоледът е наистина пресен;

Шоколадов сладолед

- Ако приемем, че не се използват стабилизатори или специални процеси за предотвратяване на това, неговата кремообразна текстура се губи поради образуването на ледени кристали и те влошават изживяването при хранене.

Подобно на снежинките, които ни изглеждат бели в сравнение с чистата вода, сладоледената смес преди да замръзне ще има силен цвят и след като замръзне, ще бъде много по-малко ярка, например: истинският бананов сладолед всъщност е сивкав, ягодовият сладолед (колкото и да е червено) е розов, а ваниловият сладолед е почти изцяло бял и съдържа зърна черна и ароматна ванилия. Като цяло повечето кремообразни аромати ще бъдат много леки, почти бели, дори ако вкусът им е силен.

Лятото е тук и е моментът да се освежите с лесен домашен сладолед. Следващата рецепта е една от най-базовите рецепти за домашен сладолед, с две възможности за надграждане в различни вкусове – домашен шоколадов сладолед и сладолед с фъстъчено масло и шоколадови парченца.

Готино и вкусно лакомство специално за горещите дни, което и децата ще обичат да правят!

Домашен сладолед само от 4 съставки

Шоколадов сладолед

сладка сметана, много студена - 500 мл

подсладено кондензирано мляко - 400 мл

какао на прах - 2 с.л.

шоколадови парченца - 100 г

В купа се разбива сладката сметана до получаване на много стабилен крем.

Добавете кондензираното мляко и разбъркайте внимателно с шпатула до получаване на еднородна смес. Добавете какао на прах и натрошен шоколад и разбъркайте до получаване на еднородна смес.

Замразете сладоледа за поне 3 часа и сервирайте.

Сладолед с фъстъчено масло и шоколадов чипс

Сладкиш с топка сладолед

сладка сметана, много студена - 500 мл

подсладено кондензирано мляко - 400 мл

гладко фъстъчено масло - 2 с.л.

елитен шоколадов чипс - 100 г

печени, безсолни, много ситно нарязани фъстъци - 100 г

В купа се разбива сладката сметана до получаване на много стабилен крем.

Добавете кондензираното мляко и разбъркайте внимателно с шпатула до получаване на еднородна смес.

Добавете фъстъчено масло, нарязан шоколад и фъстъци и разбъркайте внимателно, докато топингите се разпределят равномерно.

Замразете сладоледа за поне 3 часа и сервирайте.

Научи също на каква температура се съхранява сладолед, колко калории има в сладоледа или прочети тайните на хубавия сладолед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest