Черните храни са новите суперхрани. Когато мислите за цветовете в чинията си, надали черното е първата асоциация. Е, време е да го направите, тъй като те са новите мощни храни. Всички знаем, че зелените, жълтите и червените продукти са заредени с хранителни вещества, но е огромна грешка, че по-малко говорим за черните.
Какво представляват черните храни?
Храните с пигменти, наречени антоцианини, са известни като черни храни. Антоцианините се намират в черни, сини и лилави храни и имат скрити хранителни вещества и ползи в изобилие. Тези пигменти имат богати антиоксидантни свойства, които насърчават здравето и имат потенциал да намалят риска от рак, сърдечни заболявания и инсулт. Те играят огромна роля за здравето имунитета. Те са забавни, здравословни и нестандартни и също така са приятно визуално удоволствие.
Нека разгледаме няколко интересни представители и техните предимства. Ето най-популярните черни храни.
Черен ориз
Култивиран в пояса на Югоизточна Азия - този ориз има орехов вкус и може да се използва в много рецепти. В Китай е бил известен като забранения ориз, тъй като е бил запазен само за кралски особи. Сега в някои части на Североизточна Индия също се отглежда черен ориз. Той е зареден с лутиен и зеаксантин, които насърчават доброто здраве на очите. Освен това имат свойства за борба с рака поради високото съдържание на антиоксиданти и фибри. Този вид ориз може да се използва в пудинги, пържени картофи, апетитно ризото, овесена каша, юфка и хляб и дори за добър кхир!
Черни маслини
Маслините са изключително разнообразни по своя вкус. Могат да се добавят към салати, тестени изделия, пържени картофи и какви ли не още ястия. Маслините съдържат мононенаситени мазнини, витамин Е, полифеноли и олеокантал. Това са силни противовъзпалителни и болкоуспокояващи съединения. Тази малка мощна храна може да предпази артериите ви от запушване, да поддържа здравето на очите, да предотврати увреждане на ДНК и да насърчи доброто здраве на кожата и косата.
Черни сусамови семена
Черните сусамови семена идват с огромен куп ползи - заредени са с фибри, протеини, магнезий, калий, желязо, калций, цинк, мед, селен и витамин Е. Съдържа също сезамин, който помага за намаляване на възпалението и играе жизненоважна роля при болки в ставите. Да! Всичко това в дневна доза от 1-2 чаени лъжички може да направи чудеса за вашето здраве. Могат да се използват в салати като гарнитура, в хляб, смутита, супи, хумус, дипове и дори тахан. Сусамови семена се консумират накиснати, покълнали, печени или сурови.
Черно грозде
Известно със сладкия си вкус, черното грозде е любимо за мнозина. Този сезонен плод има множество ползи, които да ни предостави. Черното грозде съдържа лутеин, зеаксантин, които предотвратяват увреждането на ретината и дегенерацията на макулата. Известно е, че ресвератролът в гроздето има противоракови свойства и има огромен защитен ефект върху здравето на сърцето, като също така понижава нивата на LDL. Проантоцианидините, присъстващи в този плод, също имат големи ползи за здравето на кожата. Използвайте го в салати, смутита, конфитюри или просто така, каквото и да изберете няма да сбъркате!
Черен чесън
Да, правилно чухте. Е, той не се среща естествено, но развива този цвят поради процес, който го превръща в черно оцветен и се използва широко в азиатската кухня. Това е обикновен бял чесън, който е ферментирал или отлежал. Притежава карамелизирано, пикантно богатство, което придава вкус на пържени картофи, печени месо, ориз и юфка, както и супи. Той има свойства, които предотвратяват увреждането на клетките и по този начин ни предпазва от рак. Черният чесън съдържа повече антиоксиданти почти 2 пъти от белия му аналог.
Други често срещани храни с черен цвят в този цвят са: черни смокини, черни гъби, къпини, черни картофи, касис, черни стафиди, черен пипер и черен боб. И списъкът продължава.
Плюсове и минуси на черните храни във вашия хранителен режим
Предимства на черните храни: Както бе споменато по-горе - те идват с множество предимства като противоракови, против стареене, полезни за очите, сърцето, кожата и здравето на косата.
Недостатъци на черните храни Нищо конкретно. Няма реални токсичности, свързани с тези храни, които се съобщават и се считат за безопасни, но винаги помнете, че твърде много от всичко не е правило в храненето.
Трябва да запомните: Винаги следвайте балансирана диета, която съдържа всички групи храни, безброй цветове, хранителни вещества и разновидности. Изберете умереността в храненето и включете и черни продукти в ежедневния си план за хранене с помощта на диетолог.
Коментари