Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Всичко, което трябва да знаете за черните храни

Всичко, което трябва да знаете за черните храни

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633
Всичко, което трябва да знаете за черните храни

Черните храни са новите суперхрани. Когато мислите за цветовете в чинията си, надали черното е първата асоциация. Е, време е да го направите, тъй като те са новите мощни храни. Всички знаем, че зелените, жълтите и червените продукти са заредени с хранителни вещества, но е огромна грешка, че по-малко говорим за черните.

Какво представляват черните храни?

Храните с пигменти, наречени антоцианини, са известни като черни храни. Антоцианините се намират в черни, сини и лилави храни и имат скрити хранителни вещества и ползи в изобилие. Тези пигменти имат богати антиоксидантни свойства, които насърчават здравето и имат потенциал да намалят риска от рак, сърдечни заболявания и инсулт. Те играят огромна роля за здравето имунитета. Те са забавни, здравословни и нестандартни и също така са приятно визуално удоволствие.

Нека разгледаме няколко интересни представители и техните предимства. Ето най-популярните черни храни.

Черен ориз

Всичко, което трябва да знаете за черните храни

Култивиран в пояса на Югоизточна Азия - този ориз има орехов вкус и може да се използва в много рецепти. В Китай е бил известен като забранения ориз, тъй като е бил запазен само за кралски особи. Сега в някои части на Североизточна Индия също се отглежда черен ориз. Той е зареден с лутиен и зеаксантин, които насърчават доброто здраве на очите. Освен това имат свойства за борба с рака поради високото съдържание на антиоксиданти и фибри. Този вид ориз може да се използва в пудинги, пържени картофи, апетитно ризото, овесена каша, юфка и хляб и дори за добър кхир!

Черни маслини

Маслините са изключително разнообразни по своя вкус. Могат да се добавят към салати, тестени изделия, пържени картофи и какви ли не още ястия. Маслините съдържат мононенаситени мазнини, витамин Е, полифеноли и олеокантал. Това са силни противовъзпалителни и болкоуспокояващи съединения. Тази малка мощна храна може да предпази артериите ви от запушване, да поддържа здравето на очите, да предотврати увреждане на ДНК и да насърчи доброто здраве на кожата и косата.

Черни сусамови семена

Всичко, което трябва да знаете за черните храни

Черните сусамови семена идват с огромен куп ползи - заредени са с фибри, протеини, магнезий, калий, желязо, калций, цинк, мед, селен и витамин Е. Съдържа също сезамин, който помага за намаляване на възпалението и играе жизненоважна роля при болки в ставите. Да! Всичко това в дневна доза от 1-2 чаени лъжички може да направи чудеса за вашето здраве. Могат да се използват в салати като гарнитура, в хляб, смутита, супи, хумус, дипове и дори тахан. Сусамови семена се консумират накиснати, покълнали, печени или сурови.

Черно грозде

Известно със сладкия си вкус, черното грозде е любимо за мнозина. Този сезонен плод има множество ползи, които да ни предостави. Черното грозде съдържа лутеин, зеаксантин, които предотвратяват увреждането на ретината и дегенерацията на макулата. Известно е, че ресвератролът в гроздето има противоракови свойства и има огромен защитен ефект върху здравето на сърцето, като също така понижава нивата на LDL. Проантоцианидините, присъстващи в този плод, също имат големи ползи за здравето на кожата. Използвайте го в салати, смутита, конфитюри или просто така, каквото и да изберете няма да сбъркате!

Черен чесън

Всичко, което трябва да знаете за черните храни
Снимка: producebusinessuk.com

Да, правилно чухте. Е, той не се среща естествено, но развива този цвят поради процес, който го превръща в черно оцветен и се използва широко в азиатската кухня. Това е обикновен бял чесън, който е ферментирал или отлежал. Притежава карамелизирано, пикантно богатство, което придава вкус на пържени картофи, печени месо, ориз и юфка, както и супи. Той има свойства, които предотвратяват увреждането на клетките и по този начин ни предпазва от рак. Черният чесън съдържа повече антиоксиданти почти 2 пъти от белия му аналог.

Други често срещани храни с черен цвят в този цвят са: черни смокини, черни гъби, къпини, черни картофи, касис, черни стафиди, черен пипер и черен боб. И списъкът продължава.

Плюсове и минуси на черните храни във вашия хранителен режим

Всичко, което трябва да знаете за черните храни

Предимства на черните храни: Както бе споменато по-горе - те идват с множество предимства като противоракови, против стареене, полезни за очите, сърцето, кожата и здравето на косата.

Недостатъци на черните храни Нищо конкретно. Няма реални токсичности, свързани с тези храни, които се съобщават и се считат за безопасни, но винаги помнете, че твърде много от всичко не е правило в храненето.

Трябва да запомните: Винаги следвайте балансирана диета, която съдържа всички групи храни, безброй цветове, хранителни вещества и разновидности. Изберете умереността в храненето и включете и черни продукти в ежедневния си план за хранене с помощта на диетолог.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest