Лилавите храни са с характерния си цвят, който се получава заради антиоксиданта антоциацин.
Към групата на лилавите храни спадат:
• патладжан;
• червен лук;
• лилави картофи;
• лилаво грозде;
• сини сливи;
• смокини и много други.
Ползите от тези храни съвсем не са за пренебрегване. Нека да разгледаме най-важните от тях, за да знаете какво дава на организма ви похапването на чепка червено грозде или чаша червено вино.
- грижат се за здравето на сърцето - лилавите храни съдържат в себе си голямо количество фотохимикали, които пазят сърцето от сърдечносъдови заболявания;
▪ предотвратяват преждевременното стареене, намаляват риска от заболяване на рак и от загуба на памет;
▪ намаляват безсънието, безпокойство, признаци на депресия, затова ѝ са отличен избор при симптоми на есенна депресия;
▪ регулират накръвното налягане;
▪ подобряват общото състояние на косата и ноктите;
▪ лавандуловото масло, което също спада към лилавите храни, успокоява общото състояние на кожата, най-вече тази, склонна към поява на акне;
Освен всички ползи, изброени по-горе, в лилавите храни се съдържат голямо количество витамини от група В, С и са изключително богати на калий и калций.
Затова не пропускайте приема на тези храни - добавяйте ги в менюто си, както и в това на вашите деца.
Коментари