Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от сините и виолетови храни

Здравословни ползи от сините и виолетови храни

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94265
Здравословни ползи от сините и виолетови храни

Богатите на нюанси храни като боровинките, гроздето, патладжаните и прочие могат да помогнат за здравето на сърцето, кръвното налягане и в борбата срещу затлъстяването.

Лилавият цвят, традиционно символизира кралската власт, а синия цвят символизира доверието. Но в храни като боровинки, сливи, касис, патладжан и лилаво грозде тези нюанси представляват перспектива за по-добро здраве.

Анализ на последните данни от Националното проучване за изследване на здравето и храненето установи, че хората, които консумират лилави и сини плодове и зеленчуци, имат намален риск както от високо кръвно налягане, така и от нисък HDL холестерол. Също така е по-малко вероятно тези хора да имат наднормено тегло.

Учените смятат, че антоцианините (съединения, които придават на лилавите храни техния цвят) са отговорни за тези предимства. Тези съединения премахват свободните радикали и успокояват възпалението.

Сините и лилавите продукти съдържат също така много различни вещества като лутеин, зеаксантин, ресвератрол, витамин С, фибри, флавоноиди, елагова киселина и кверцетин. Много от тези хранителни вещества се намират и в червените плодове и зеленчуци.

Тези сини и лилави зеленчуци включват:

Патладжаните са полезна храна

- патладжан;

- зеле;

- аспержи - сокът от аспержи съдържа лутеин;

- моркови.

Ако не знаете, че съществуват лилави аспержи, сега е моментът да го научите!

Опитайте и тези сини и виолетови плодове, като:

- сливи;

- боровинки;

- къпини;

- касис;

- грозде;

- бъз;

- стафиди.

Консумацията на тези сини и виолетови храни, ще ви помогне в:

- борбата с появило се възпаление;

- способността на тялото да усвоява калций и други хранителни вещества;

- помагат също така за понижаване на LDL холестерола (който е „лошия“ холестерол);

- поддържат здравето на очите, особено на ретината;

- помагат за укрепването на имунната система;

- подпомагат здравословното храносмилане на стомашно-чревния тракт;

- действат като антиканцероген (борят се с клетките, причиняващи рак);

- намаляват растежа на туморите;

- ограничават активността на раковите клетки в цялото тяло.

Вижте още:

- Защо да ядем червени храни;

- Ползите от хапването на оранжеви храни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest