Кашуто присъства доста често на родната трапеза, нищо че не е традиционно мезе. Познато ни като ядка, то всъщност представлява костилка на круша или също наричана ябълка, растяща в Индия. Месестата част също се консумира, но бързо се разваля, поради което до нас достигат само тези вкусни костилки, наричани още индийски орехи.
Отделянето на ядката от черупката е трудна задача, поради което преди години на кашу са се радвали само богатите граждани. Почистването изисква старание, тъй като в обвивката около семето има масло, което предизвиква появяването на мехури върху човешката кожа. То обаче също се използва – за пропиване на дървесината срещу гниене и като суровина за мастило.
За какво е полезно кашуто
Кашуто освен невероятен вкус е заредено и с множество ползи. То е богато на витамините А, В2, В1. В него се откриват още белтъчини, въглехидрати и желязо. Това превръща тези ядки в подходяща добавка за всеки хранителен режим.
Доказано е, че едва 60 г кашу седмично подобрява и поддържа функциите на сърдечно-съдовата система. Освен това редовният му прием понижава нивата на лошия холестерол и подобрява функциите на кръвоносните съдове. Това е така, защото мононенаситените мазнини в кашуто подпомагат намаляване високите нива на триглицеридите.
Най-големи количества желязо се съдържат в суровото кашу. То подпомага циркулацията на кръвта, като подпомага дистрибуцията на кислород в тъканите. Желязо е необходимо за предотвратяване на отпадналост и анемия. Термичната обработка намалява количеството, но не го унищожава напълно.
Подобен е случаят и с друг елемент, който е в наличие в кашуто – селенът. Той е мощен антиоксидант, поддържащ оптималната кондиция на ДНК и клетъчните мембрани.
Кашуто е ценена храна и заради ниския си гликемичен индекс и нисък коефициент на гликемично зареждане. Това го превръща в перфектен източник на бавни въглехидрати, ценени от почитателите на различни фитнес програми.
Една от най-ценените функции на кашуто е способността му да елиминира в зародиш свободните радикали, виновни за бързото развитие на раковите заболявания и процесите на стареене.
В същото време стимулира производството на основният пигмент меланин в кожата и косата. Освен това тестове доказват, че приемът му може да нормализира нарушенията в съня при жени в менопауза.
В ядките на кашуто има голямо количество хранителни влакна, което им придава висока енергийна плътност и голямо количество калории. Поради това с приемът му не трябва да се прекалява.
За да извлечете максимална полза от кашуто, може да пробвате тези десерти с кашу.
Вижте и как да си изпечем кашу или как да си направим сирене от кашу.
Коментари