Царството на ядките си има свой крал, а името му е макадамия. Негово величество е от Австралия. Това е най-скъпият и най-калоричен представител по рода си. Високата цена на австралийския орех се дължи на факта, че е трудно се отглежда.
Малко дърво, високо до 15 м, с гладки кожести листа, започва да дава плод едва през 8-10-тата година от живота, но дава плод до 100 години. Ядките узряват в рамките на 6-7 месеца. В родината си макадамията винаги се е смятала за свещен орех.
Преди 150 години главният ботаник на австралийския щат Виктория, Фердинанд фон Мюлер, за пръв път описва аборигенското семейство ядки и ги кръщава на своя приятел, шотландецът Джон МакАдам.
През 1858 година Уолтър Хил, директорът на Ботаническата градина в Бризбейн, е първият, който обработва ореховото дърво. Нещо повече, Хил стана привърженик на макадамията, отглеждайки разсад, който раздава на местни заселници и капитани на кораби.
Макадамията е истинско съкровище от ценни хранителни вещества. Тази ядка помага при мигрена, облекчава умората, подхранва и овлажнява кожата, лекува изгаряния и намалява холестерола. Ядката макадамия е източник на калций и други минерали. Тя е с ниско съдържание на въглехидрати, но относително високо съдържание на мазнини.
Според учените редовната консумация на здравословни ядки намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак и дори допринася за загуба на тегло, въпреки високото съдържание на калории. Ядката съдържа още етерични масла, мазнини, въглехидрати, протеини, фибри, минерали, захар, витамини.
Ядките макадамия помагат при мигрена, при костни заболявания, полезни са при артрит, използват се при недостиг на витамини, лекуват ангина. Маслото от макадамия има антиоксидантни свойства и антиейдж ефекти и е отлично средство за лечение на суха кожа.
Маслото от макадамия стимулира микроциркулацията на кръвта, лекува целулита и е полезно при разширени вени и розацея. Използва се и в козметика за коса - укрепва гривата и я прави блестяща. Маслото от макадамия може да лекува изгаряния от различен произход.
Плодовете на макадамия имат вкус на лешници. Обикновено големите ядки се препичат и се покриват с карамел или шоколад, докато малки и натрошени ядки се добавят към салати и ястия с морски дарове или се пресоват в масло. Ценителите вярват, че вкусът на макадамия се подчертава най-добре от кафето и шери.
Коментари