Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кора от лимон - защо е полезна и как да я използваме

Кора от лимон - защо е полезна и как да я използваме

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94228875
Кора от лимон - защо е полезна и как да я използваме

Ако сте сред тези, които изхвърлят лимоновите кори, след като са изстискали сока, е време да спрете да го правите, защото така се лишавате от многото ползи от лимоновите кори. Лимоновите кори са с високо съдържание на витамин С, пектин, калций, калий, фибри, AHAs (алфа хидрокси киселини) и флавоноиди като d-лимонен.

Проучванията показват, че лимоновите кори могат да помогнат за:

- намаляване на теглото;

- укрепване на здравето на костите;

- кожата и сърцето;

- устната хигиена;

- имунната система;

- може да лекуват оксидативния стрес;

- може да имат противоракови свойства;

- да лекуват гъбични инфекции;

- да лекуват камъни в жлъчката.

Освен това те могат да бъдат от голяма помощ като естествени и нетоксични почистващи препарати за домакинството, репеленти срещу насекоми и дезодоранти.

Кулинарна употреба на лимоновата кора

Пиле с лимон

Лимонова кора или по-точно настъргана лимонова кора се използва масово за овкусяване на храната, като допълнение и за добавяне на вкус към супи, салати, ароматизирано кисело мляко и дресинги.

Корите на лимоните се настъргват и така се включват в маринати или се използват в подправки за приготвяне на ястия като риба с лимон и пипер и пиле с лимон. Лимоновата кора може да се влива в мазнини за готвене като зехтин или масло, за да добавите пикантен вкус към ястия като юфка или паста.

Консумират се и захаросани лимонови кори и да се включват в различни печени изделия, като лимонов меренге пай.

Вода от лимонови кори

От лимоновите кори, сварени във вода, се получава вкусна и здравословна напитка.

Чай от лимонова кора

Добавете прах от лимонова кора към вряща гореща вода. Смесете с чай на прах или билкова смес по ваш избор. Добавянето на джинджифил прави питието още по-свежо.

Как да си направим лимонова кора на прах?

Лимоните могат да се замразят и след това да се настържат на ситно, за да се получи прах от лимонова кора. Друг метод е да изпечете лимонови кори на 90°C и да ги смелите, за да получите лимонова кора на прах.

Хранителна стойност на лимоновите кори

Лимонова кора

Порция от 100 г лимонова кора съдържа:

- 134 mg калций;

- 160 mg калий;

- 129 mg витамин С;

- 6 г фибри;

- 160 mg калий.

Странични ефекти от приема на лимонова кора

Въпреки че лимоновата кора обикновено се счита за безопасна за консумация, има съобщения за някои неприятни странични ефекти. Тя трябва да се консумира умерено, тъй като съдържа и оксалати. Не трябва да се приемат повече от 80 mg оксалати (RDA), а една чаена лъжичка лимонови кори съдържа 25 mg оксалати.

Затова ограничете приема на лимонова кора до по-малко от 3 чаени лъжички на ден. Изследванията за това са ограничени, но по-добре е да избягвате лимоновите кори, ако сте предразположени и към алергии или сте бременна или кърмите. Винаги се консултирайте с медицински представител, преди да направите радикални промени в диетата си.

Ако държите всичко под контрол и не виждате никакъв проблем, значи от време на време може да си хапвате вкусотии с лимонова кора като:

- лимонови сладкиши;

- лимонада;

- лимонов мус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest