Приготвянето на захаросани лимонови корички или захаросани портокалови корички не е никак трудно, но е отнема сравнително дълго време. Иначе за една доза удивително вкусни и освежаващи захаросани лимонови корички ще са ви нужни 6-7 лимона, 2 ч.ч. кристална захар и 3 ч.ч. вода.
Предварително трябва много добре да измиете с четка, сапун и топла вода кората на лимоните, за да може максимално да премахнете следите от химикалите, с които са ги пръскали .
След това с остър нож или картофобелачка корите се обелват внимателно, така че с тях на не падне и бялата част. Тя задължително трябва да се премахне, защото придава доста горчив вкус на лимоновите корички.
Обелените корички не нарязват на тънички ленти или малки квадратчета и се кипват с малко вода. Първата вода (по желание и втората вода) се изхвърлят, след което лентичките, заедно със захарта се заливат с 2 ч.ч. вода и се кипват на слаб огън.
В продължение на два часа лентичките се варят на тих огън, като от време на време се разбъркват. Когато станат прозрачни и сиропът се е с гъсти максимално, те се свалят от котлона и се подреждат върху хартия за печене, за да се отцедят.
По желание може да овъргаляте неколкократно захаросаните лимонови лентички в кристална захар, докато захарта ги покрие от всички страни. Може да съхранявате захаросаните лимонови лентички в буркан със захар или в буркан, залети със сиропа от варенето. Те дълго време запазват вкусовите си качества и са готови по всяко време да придадат неустоим аромат на вашите сладкиши, кексове, както и на различни ястия с телешко месо, ястия с патешко месо и др.
Коментари