Най-хубавите неща са незаконни, неморални или са залети с разтопен шоколад. Шегата настрана, но има много десерти, които се правят с разтопен шоколад и много начинаещи готвачи са се питали как се разтопява шоколад на водна баня.
Първото и най-важно правило е да не се изкушите и да изядете шоколада, преди да го разтопите.
Второ, никога не слагайте съда с шоколада директно върху котлона. Ако сложите шоколада в метален съд и го поставите на котлона, то шоколадът със сигурност ще се изпече, ще загори, но няма да се разтопи. В микровълновата фурна се случва горе-долу същото.
За да разтопите шоколад на водна баня, първата стъпка е да начупите шоколада на малки парченца. След това вземате огнеупорен съд и слагате парченцата шоколад в него. Важно е съдът да е напълно чист и без никаква влага или остатъци от вода в него. Отделете настрани начупения шоколад.
Вземете тенджера и сипете в нея два пръста вода. Сложете на котлона и изчакайте водата да заври. Сложете огнеупорния съд с парченцата шоколад в тенджерата с кипящата вода. Дъното на съда с шоколада трябва да е потопено във врящата вода съвсем леко, дори ако може, да не го докосва, е най-оптималното положение.
По този начин серазтопява шоколад на водна баня. Изчакайте няколко минутки и ще видите как шоколадът започва бавно и равномерно да се разтопява. Периодично разбърквайте. Най-добре е това да става с дървена лъжица.
Ако побързате да махнете от котлона, ще получите гъст шоколад, но ако изчакате още няколко минутки, шоколадът ще стане съвсем течен. Вие избирате желаната гъстота и кога да вдигнете от котлона.
И така - разтопеният шоколад на водна баня е готов. С него можете да си приготвите глазура, шоколадов кекс или шоколадови бисквитки.
Виж също как се прави шоколадов ганаш, шоколадов кувертюр или шоколадови капки за вашите сладкиши.
Коментари