Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайните на перфектния шоколадов мус

Тайните на перфектния шоколадов мус

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Шоколадов мус

Най-важното, когато правите шоколадов мус, е начинът, по който разтопявате шоколада. Това се прави само на водна баня, в противен случай шоколадът се спича.

На 3 април светът отбелязва Деня на шоколадовия мус, което е добра причина да поговорим повече за този класически десерт. От френски думата mousse означава пяна. Именно такава трябва да е и консистенцията на перфектния мус - въздушен, гъст и кремообразен.

В шоколадовия мус може да се добави пюре от кестени за по-интересен вкус или масло за гладка повърхност. Необичаен аромат ще придобие мусът, ако сложите в него джинджифил на върха на ножа.

Мусът се приготвя и от бял шоколад, а също така от комбинацията му с млечен или натурален. Белият и тъмният шоколад се разтопяват поотделно и докато са още горещи, капка по капка се добавя по един жълтък. После се добавя накиснат предварително във вода желатин, кремовете се разбиват и се смесват, като към тъмния шоколад може да се добави кафе, а към белия – няколко капки ликьор.

Млечен шоколадов мус

Една от тайните на шоколадовия мус е разбиването на крема. Колкото по-дълго разбивате крема, толкова по-фин и нежен ще е мусът.

Най-елементарният начин за приготвяне на шоколадов мус е да се разтопи на водна баня тъмен шоколад – 250 грама. В малка тенджерка се смесват 4 жълтъка, 2 супени лъжици захар и 3/4 чаша течна сметана. Нагрява се на бавен огън, като се разбърква, около пет-шест минути, без да кипва.

Сваля се от котлона, добавя се разтопеният шоколад и една ванилия, всичко се разбърква и се прецежда през сито. Оставя се в хладилник да се охлади напълно. С миксер се разбиват 1 ¼ чаши заквасена сметана с 2 супени лъжици захар. Една трета от сметаната се смесва с охладената шоколадова смес, разбърква се и се добавя останалата сметана.

Шоколадов мус от бял шоколад

Разпределя се в купички и се оставя за един час в хладилника, като се покрива, за да не хване коричка. Вади се от хладилника 15 минути, преди да се сервира.

Когато правите мус от комбинация на бял и тъмен шоколад, можете да добавите в белия шоколад сироп от ягоди, малини или вишни, за по-нестандартен външен вид и по-интересен вкус. Същото можете да направите и с тъмния шоколад, като добавите в него портокалов сироп.

За да изглежда красива купичката с комбинация от двата вида шоколад, трябва да е стъклена и да редувате слоевете шоколад. Отгоре може да украсите с ягода или малинка, след като мусът се стегне напълно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest