Gotvach.bg»Съвети»Как се прави шоколадов ганаш?

Как се прави шоколадов ганаш?

Шоколадовият ганаш се използва за заливане на торти, кексове, за пълнеж на различни видове сладки или за направата на трюфели. Много хора мислят, че е трудно да се направи шоколадов ганаш в домашни условия, но това съвсем не е така. За да си направите наистина хубав ганаш ви е необходимо да имате само два продукта - шоколад и сметана.

Тънкостта при приготвянето на шоколадов ганаш е в използването само на качествени продукти.

За да се получи хубав шоколадов ганаш, за предпочитане е да използвате черен шоколад с над 70 % съдържание на какао. Разбира се, може да използвате и млечен шоколад, но тогава ще трябва да намалите количеството на сметаната. Готварският шоколад не може да се използва при направата на шоколадовият ганаш.

Точните количества на шоколада и сметаната зависят от това за какво ще използвате готовия шоколадов ганаш. Ако ще заливате торта или друг сладкиш, ще ви трябват 100 грама черен шоколад и 200 мл сметана.

Ако обаче ще ползвате шоколадовия ганаш за пълнеж на сладки фунийки или за трюфели, ви трябват 200 грама черен шоколад и 100 мл сметана.

Приготвяне на шоколадовия ганаш е много лесно. Количеството шоколад, което ви е необходимо в зависимост от това за какво ще го използвате, се нарязва на малки парчета и се слага в купа.

Сметаната се слага в тенджера и се слага на котлона да се загрее. Малко преди да кипне сметаната към нея се прибавя нарязаният шоколад и се свалят от котлона. Изчаква се около 10 секунди и започва да се бърка с дървена лъжица до пълното разтваряне на шоколада. Трябва да се получи гладка еднородна смес.

Към шоколадовия ганаш може да добавите джинджифил, портокал или фъстъчено масло. Това не е задължително. За заливане на торта с него се оставя за съвсем малко да се охлади леко и се използва, като се излива в средата на тортата.

Ако от него ще правите трюфели, трябва да го оставите на стайна температура да се охлади малко. След това съда, в който се намира шоколадовият ганаш, се покрива със стреч фолио и се прибира в хладилник за пълното му охлаждане и стягане. След като е стегнал напълно, се вади и с лъжичка се взема от ганаша и се оформят трюфелите и се овалват.

За пълнеж също трябва да се прибере шоколадовият ганаш в хладилника, за да стегне. Преди да го използвате трябва много внимателно да го разбиете с миксер. Разбива се малко, за да не стане на бучки.

Виж също как се прави шоколадов кувертюр, как можеш да си направиш крокан за торти или шоколадови капки за сладкиши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен