Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да направим перфектен ганаш

Как да направим перфектен ганаш

Ганаш

Ганашът е може би най-вкусният пълнеж и глазура, с който да приготвите каквито пожелаете торти и шоколадови сладкиши. Освен че е подходящ за пълнеж, той може също така да служи и като основа за по-малки сладки като шоко трюфели или за украсяването на различни сладкиши.

Вкусът му е наситен, с прекрасен аромат и надали има дете, което да не обича да оближе купата, в която майка му е приготвяла ганаш. Освен това рецептата за ганаш не е никак трудна за изпълнение и отнема не повече от 15 минути.

Преди да Ви запознаем с начина на приготвяне на ганаша, е добре да сте запознати и малко с историята, свързана с възникването му.

От времето, от който започва да се приготвя ганаш, а именно около 50-те години на 19 век, съществуват спорове дали е творение на шейцарски или на френски сладкари.

Трюфели

Според някои е възникнал в стара парижка сладкарница, а според други идеята за ганаша е швейцарска, тъй като се е използвал за направата на трюфелите. А те са именно швейцарско творение.

Каквато и да е истината, неподправеният и естествен вкус на ганаша бързо става любимо занимание на всички сладкари, кулинари и по-опитни домакини.

Как се прави шоколадов ганаш

Нежен ганаш се приготвя от сметана, шоколад и малко масло, като дали ще е по-сладък или по-горчив, зависи от това дали ще изберете натурален черен шоколад или млечен с добавена захар.

Важното е да не забравяте, че съотношението между сметаната и шоколада трябва да е 1:3.

Ето най-разпространената рецепта за шоколадов ганаш, как да го приготвите и идея за какво да го използвате:

Необходими продукти: 250 г шоколад (да не е много сладък), 2 с.л. масло, 3/4 ч. ч. бита сметана

Сладкиш с Крем

Начин на приготвяне: Шоколадът се начупва на парченца и се слага в подходящ съд. Отделно се смесват маслото и сметаната и се оставят да се затоплят на не много силен котлон. Всичко трябва да става постепенно.

След като сметановата смес започва да ври, се изсипва върху шоколада и с леко разбъркване се изчаква той да се разтопи. При получаването на хомогенна смес означава, че ганашът е готов.

Ако желаете, към гореспоменатата класическа рецепта за приготвянето на ганаш може да добавите смлени ядки, алкохолна есенция като ром, бренди, коняк или ванилия.

Освен за трюфели ганашът може да служи самостоятелно като изстуден крем, за пълнеж на шоколадови торти или любими сладки рула, за домашни бонбони и всякакви други сладкиши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
53
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Диана
Диана
20.04.2016 14:47
обожавам го,и аз без масло го правя
0
1
Сия Рибагина
Сия Рибагина
19.03.2016 10:26
Ганаша си го приготвям 1:1 шоколад и сметана и си става идеален,може и без масло.
3
0