Чийзкейкът е изключително вкусен десерт и, противно на повечето мнения, се приготвя много бързо и лесно. Може да го направите с какаови или обикновени бисквити, а има и рецепти с мляко, извара, крема сирене, такива, които се пекат или пък нямат нужда от фурна. Вариантите са най-различни, но резултатът винаги е вкусен десерт, подходящ за всякакви поводи.
Чийзкейк без яйца
Необходими продукти:
бисквити - около 150г
масло - 1 пакетче краве
извара - 200-220 г
сметана - 5 – 6 с.л. заквасена
крема сирене - 150 г
сладко - по избор
Начин на приготвяне:
Бисквитите се натрошават на ситно, най-добре с кухненски робот. Предварително разтопеното масло се добавя към бисквитите заедно с ванилията. Ако сместа все още ви се вижда суха, добавете 2-3 с.л. прясно мляко или сметана. Разстилате сместа в тавичка и притискате, за да се получи равномерен блат. Разбивате изварата, сиренето (предварително натрошено) и заквасената сметана.
Ако не разполагате със сметана, можете да използвате кисело мляко. След получаването на еднородна смес, изсипете съдържанието върху блата от масло и бисквити и заглаждате. Най-отгоре се намазва обилно със сладко – къпини, боровинки, ягоди, каквото вие изберете.
Чийзкейк с крема сирене
Необходими продукти:
бисквити - 2 пакетчета какаови
масло - 1 пакетче
крема сирене - 2 пакетчета
сметана - 180 г суха, за кафе
яйца - 3 броя
ванилия
кисело мляко - ½ ч.ч
Начин на приготвяне:
Двата пакетче какаови (може и обикновени) бисквити се натрошават на ситно и кухненски робот. След това се добавя пакетчето разтопено масло – сместа се разбърква и се постила в тава. В купа хубаво разбивате останалите съставки в следния ред – крема сиренето, млякото, сметаната, яйцата и ванилията.
Блатът се оставя много хубаво да стегне в хладилник поне за 40 минути, след което изсипвате сместа от останалите продукти върху бисквитите и печете двайсетина минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като се изпече намазвате обилно със сладко по избор.
Рецепти за други чийзкейкове можете да видите на посочения линк.
Коментари