Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Правила за приготвяне на перфектни буритос

Правила за приготвяне на перфектни буритос

редакция:
Правила за приготвяне на перфектни буритос
Регулируем сушилник за мивка тип кошница-27%
Препоръчано за теб:
Регулируем сушилник за мивка тип кошница
23.00 лв.
16.90 лв.

Буритото е най-популярното мексиканско ястие заедно с такото. Единственият проблем е, че колкото е вкусно, толкова е и трудно за приготвяне. Но търпението и трудоемката процедура си заслужават за това ястие.

В класическия си вид бурито е месно ястие, много вкусно и питателно. Може да готви бурито с пиле, но е чудесно и бурито с телешко месо, а експериментите са позволени и се насърчават. Така се получава класическата рецепта от навита на руло пшенична тортиля с пълнеж, като са възможни много видове пълнеж - овкусено кълцано месо, пиле, сьомга, авокадо или зеленчуци на грил.

За любознателните - бурито буквално означава магаренце, което е необичайно за храна. От лингвистична гледна точка, най-вероятно идва от асоциацията с навитите одеяла и вързопи, пренасяни от магаретата или защото навитото бурито прилича на магарешко ухо.

Първоначално буритото се приготвя в Северно Мексико като обикновена смес от месо, сирене и домати, в наши дни стига до цяло самостоятелно ястие, навито в тортилята. Може да включва едновременно ориз, боб, месо, сирене, зеленчуци и сосове.

Съвети за приготвяне на перфектно бурито

За традиционно бурито с говеждо и боб в тиган се приготвя кълцано месо или пържола, нарязана на жулиени, овкусява се с характерни мексикански подправки, като чили, кимион и риган.

Може да се добавят домати, за да се омекоти месото.

Предварително направени или купени готови тортили се разстилат и се слага голямо количество от пълнежа.

Обичайни съставки за пълнеж на бурито са месо, печен боб, сирене, но вариациите са безкрайни.

Двете страни се прегъват навътре и боритото се навива на малко руло.

Готовото бурито могат да се притопли във фурната за малко.

Перфектното бурито

Начини на консумиране на бурито

В Америка хората обичат бурито с големи размери, тъй като порциите на храната при тях поначало са много големи. В Европа обичайно буритото е с размери, позволяващи да се държи лесно в ръката. Може да се яде на крак, увито в алуминиево фолио, или пък поднесено в чиния с нож и вилица.

Рецептата за приготвяне на бурито в класически вид с телешка кайма най-често включва:

Необходими продукти:

- 1 брой салата айсберг

- 100 грама сирене чедър

- 2 домата

- 1 глава лук

- кутия червен боб

- 400 грама телешка кайма

- 4 броя готови тортили

- 2 червени чушки

- 2 люти чушлета по избор

- подправки

- заквасена сметана

Плънка за бурито

Приготвяне:

- Нарязва се лука на ситно и се запържва в тиган със зехтин.

- Добавят се каймата, подправка кимион, доматите, нарязани на кубчета, отцеденият боб и всичко се оставя да се запържи докато течността се изпари.

- В друг тиган се слага доматено пюре, разбъркано с малко вода, подправено с кимион, сол и черен пипер.

- Като поври се добавят наситнени обикновените и лютите чушки.

- Тортилите се затоплят на тиган, слага се чедъра да се разтопи, сипва се от плънката с кайма и малко накъсан айсберг и се завива.

- Сервира се със салца сос с чушки и може да се добави отделно заквасена сметана.

Както и сами виждате приготвянето на бурито не е сложно и винаги дава поле за експерименти. Препоръчваме ви да изпробвате още:

- мексиканско бурито;

- вегетарианско бурито.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest