Буритото е най-популярното мексиканско ястие заедно с такото. Единственият проблем е, че колкото е вкусно, толкова е и трудно за приготвяне. Но търпението и трудоемката процедура си заслужават за това ястие.
В класическия си вид бурито е месно ястие, много вкусно и питателно. Може да готви бурито с пиле, но е чудесно и бурито с телешко месо, а експериментите са позволени и се насърчават. Така се получава класическата рецепта от навита на руло пшенична тортиля с пълнеж, като са възможни много видове пълнеж - овкусено кълцано месо, пиле, сьомга, авокадо или зеленчуци на грил.
За любознателните - бурито буквално означава магаренце, което е необичайно за храна. От лингвистична гледна точка, най-вероятно идва от асоциацията с навитите одеяла и вързопи, пренасяни от магаретата или защото навитото бурито прилича на магарешко ухо.
Първоначално буритото се приготвя в Северно Мексико като обикновена смес от месо, сирене и домати, в наши дни стига до цяло самостоятелно ястие, навито в тортилята. Може да включва едновременно ориз, боб, месо, сирене, зеленчуци и сосове.
Съвети за приготвяне на перфектно бурито
За традиционно бурито с говеждо и боб в тиган се приготвя кълцано месо или пържола, нарязана на жулиени, овкусява се с характерни мексикански подправки, като чили, кимион и риган.
Може да се добавят домати, за да се омекоти месото.
Предварително направени или купени готови тортили се разстилат и се слага голямо количество от пълнежа.
Обичайни съставки за пълнеж на бурито са месо, печен боб, сирене, но вариациите са безкрайни.
Двете страни се прегъват навътре и боритото се навива на малко руло.
Готовото бурито могат да се притопли във фурната за малко.
Начини на консумиране на бурито
В Америка хората обичат бурито с големи размери, тъй като порциите на храната при тях поначало са много големи. В Европа обичайно буритото е с размери, позволяващи да се държи лесно в ръката. Може да се яде на крак, увито в алуминиево фолио, или пък поднесено в чиния с нож и вилица.
Рецептата за приготвяне на бурито в класически вид с телешка кайма най-често включва:
Необходими продукти:
- 1 брой салата айсберг
- 100 грама сирене чедър
- 2 домата
- 1 глава лук
- кутия червен боб
- 400 грама телешка кайма
- 4 броя готови тортили
- 2 червени чушки
- 2 люти чушлета по избор
- подправки
- заквасена сметана
Приготвяне:
- Нарязва се лука на ситно и се запържва в тиган със зехтин.
- Добавят се каймата, подправка кимион, доматите, нарязани на кубчета, отцеденият боб и всичко се оставя да се запържи докато течността се изпари.
- В друг тиган се слага доматено пюре, разбъркано с малко вода, подправено с кимион, сол и черен пипер.
- Като поври се добавят наситнени обикновените и лютите чушки.
- Тортилите се затоплят на тиган, слага се чедъра да се разтопи, сипва се от плънката с кайма и малко накъсан айсберг и се завива.
- Сервира се със салца сос с чушки и може да се добави отделно заквасена сметана.
Както и сами виждате приготвянето на бурито не е сложно и винаги дава поле за експерименти. Препоръчваме ви да изпробвате още:
Коментари