Надали има деца, а дори и възрастни, които да не чакат с нетърпение прясно изпечени, ароматно ухаещи и все още топли курабийки. Независимо дали са приготвени по специален повод или са част от ежедневното меню, те са радост за малки и големи.
Ако все пак сте от малцината, които не са се научили как да приготвят курабийки, ние ще Ви помогнем и ще Ви разкрием тайните на перфектното тесто за курабийки. Ето какво е важно да знаете за него и как да си го приготвяте:
1. Винаги използвайте пресни продукти при приготвянето на тесто за курабийки;
2. Винаги пресявайте брашното по няколко пъти, за да станат курабийките по-пухкави;
3. Извадете необходимите продукти за тестото от хладилника поне няколко часа преди употребата им, за да достигнат стайна температура;
4. При приготвянето на тесто за курабийки не използвайте амонячна сода, а само сода бикарбонат, която сте изгасили в киселото мляко;
5. Когато подреждате курабийките в тавата винаги оставяйте достатъчно място между тях, защото те доста увеличават обема си. Най-добре е да ги слагате върху хартия за печене, за да си спестите времето по почистването на тавата;
6. Курабийките се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна. По време на печенето вратата на фурната не се отваря, защото в противен случай курабийките няма да бухнат;
За да си направите обикновени и бързи курабийки ще са Ви необходими 4 яйца, 1 разбит жълтък, 1 ч. ч. захар и захар за поръсване на курабийките, 1 ч. ч. кисело мляко, 1 ч. л. сода, 3/4 ч. ч. разтопено масло, 1 прахче ванилия и толкова брашно колкото поеме тестото (не повече от 1 кг).
След като сте пресели няколко пъти брашното, направете в центъра му кладенче и изсипете киселото мляко, в което е разтворена содата, яйцата, захарта, маслото и ванилията.
Разбърквайте с вилица докато можете, а после на ръка до получаването на пухкаво тесто. Добре е да го оставите да престои около 30 мин, след което от него оформете курабийки, опечете ги във фурната и когато са готови ги намажете с разбития жълтък и ги поръсете със захар.
Коментари