Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайните на перфектното тесто

Тайните на перфектното тесто

Тайните на перфектното тесто
Силиконова подложка за месене на тесто - 45x65 см - розов
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Силиконова подложка за месене на тесто - 45x65 см - розов
19.00 лв.

Независимо дали приготвяте тесто за пици, торти, кексове, дребни сладки, мекици и бухтички е важно не само да подбирате качествени продукти, но и да спазвате някои основни правила при приготвянето му.

Всъщност технологията по направата на перфектното тесто не е толкова сложна, но пък е изключително важна за постигането му. Ето какво е добре да знаете и да спазвате, ако държите всеки път да очаровате своите близки или гости с перфектно приготвени тестени изделия:

- Независимо какво тесто замесвате, винаги се старайте да пресявате брашното. По този начин то става по-крехко и шупливо;

- Ако замесвате хлебно тесто използвайте мая, като внимавате да не я попарите. За друг вид тестени изделия можете да използвате сода бикарбонат или амонячна сода, но и при тях е добре да ги слагате в брашното, а не в млякото или в яйцата;

- Когато приготвяте ронливо тесто го печете винаги на силна температура, защото в противен случай то ще стане прекалено твърдо;

- Когато сложите тестото във фурната, не я отваряйте поне 20 мин, защото то няма да набъбне;

Тайните на перфектното тесто

- При приготвянето на пити месете тестото по-продължително време, но не и при приготвянето на тесто за леки бисквити или соленки с мая;

- Ако приготвяте кексове, козунаци или баници не прекалявайте с мазнината, която поставяте на дъното на тавата, защото по този начин тестото ще се пържи, а няма да се пече;

- Когато сложите варено тесто да се пече, не усилвайте много температурата на фурната. То става най-вкусно ако го печете на умерен огън. Също така не отваряйте фурната поне 15 мин, за да може то да бухне достатъчно;

- Ако рецептата Ви изисква разбиването на сняг на белтъците, не ги прибавяйте към останалата смес с миксер, а ги разбърквайте съвсем леко с помощта на лъжица. Целта е да не се измества въздухът от белтъчната маса;

- Независимо какво тесто сте сложили да се пече във фурната, никога не затваряйте вратата ѝ с трясък, защото внезапното проникване на въздух ще попречи на тестото да бухне;

- След като сте извадили тестеното изделие от фурната му дайте време да се аклиматизира и не го прибирайте веднага, а го оставете в близост до топлата печка поне за 10 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
penkova
penkova
Сода бикарбонат никога не слагам в брашното , а в кис. мляко или угасявам с малко оцет. В брашното се слага бакпулвера. Дъното на тавата мажа с мазнина и поръсвам с брашно . А и да отворя фурната по-рано , при печене на кекс например, много добре си бухва. :)
02.01.2017 21:46
4
Потребител#167180
Потребител#167180
Конците на козунака се получават от глутеновите нишки на брашното. Образуват се още в самото начало, докато се добавя брашното и се разбърква. Следва месене, коеъо също подпомага глутеновата мрежа.
А що се се отнася до повечето захар в козунака, има опасност да не втаса или да остане стиклен отвътре. Ако обичате по сладък козунак му добавете стафиди и локум.
08.04.2016 21:04
2
1
Потребител#167180
Потребител#167180
Ако се чудите колко дълго трябва да продължава месенето, на кг. брашно 10 мин. Примерно сте замесили тесто, в което се сложили кг. брашно, месенето трябва да е не по - малко от 10 мин.
08.04.2016 20:57
1
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Масленото тесто е добре да постои на студено поне 20 мин.- така става по- пръхкаво при изпичането.
21.01.2016 07:46
5
Илияна Димова
Илияна Димова
При печене, първо включвам фурната на долно печене и като започне да бухва печивото - на долен и горен реотан
20.01.2016 21:14
3
1
Мартина Тракова
Мартина Тракова
Бих добавила за козуначеното тесто ,ако се прекали със захарта,тестото няма да стане на конци,а ще стане ронливо след изпичане.
20.01.2016 15:52
6