Независимо дали приготвяте тесто за пици, торти, кексове, дребни сладки, мекици и бухтички е важно не само да подбирате качествени продукти, но и да спазвате някои основни правила при приготвянето му.
Всъщност технологията по направата на перфектното тесто не е толкова сложна, но пък е изключително важна за постигането му. Ето какво е добре да знаете и да спазвате, ако държите всеки път да очаровате своите близки или гости с перфектно приготвени тестени изделия:
- Независимо какво тесто замесвате, винаги се старайте да пресявате брашното. По този начин то става по-крехко и шупливо;
- Ако замесвате хлебно тесто използвайте мая, като внимавате да не я попарите. За друг вид тестени изделия можете да използвате сода бикарбонат или амонячна сода, но и при тях е добре да ги слагате в брашното, а не в млякото или в яйцата;
- Когато приготвяте ронливо тесто го печете винаги на силна температура, защото в противен случай то ще стане прекалено твърдо;
- Когато сложите тестото във фурната, не я отваряйте поне 20 мин, защото то няма да набъбне;
- При приготвянето на пити месете тестото по-продължително време, но не и при приготвянето на тесто за леки бисквити или соленки с мая;
- Ако приготвяте кексове, козунаци или баници не прекалявайте с мазнината, която поставяте на дъното на тавата, защото по този начин тестото ще се пържи, а няма да се пече;
- Когато сложите варено тесто да се пече, не усилвайте много температурата на фурната. То става най-вкусно ако го печете на умерен огън. Също така не отваряйте фурната поне 15 мин, за да може то да бухне достатъчно;
- Ако рецептата Ви изисква разбиването на сняг на белтъците, не ги прибавяйте към останалата смес с миксер, а ги разбърквайте съвсем леко с помощта на лъжица. Целта е да не се измества въздухът от белтъчната маса;
- Независимо какво тесто сте сложили да се пече във фурната, никога не затваряйте вратата ѝ с трясък, защото внезапното проникване на въздух ще попречи на тестото да бухне;
- След като сте извадили тестеното изделие от фурната му дайте време да се аклиматизира и не го прибирайте веднага, а го оставете в близост до топлата печка поне за 10 мин.
Коментари
А що се се отнася до повечето захар в козунака, има опасност да не втаса или да остане стиклен отвътре. Ако обичате по сладък козунак му добавете стафиди и локум.