Само допреди няколко десетилетия в България не бяхме и чували за суши, а късметлиите, които са пробвали този уникален японски специалитет, са го консумирали само в чужбина или пък с нетърпение са очаквали познати да им го пратят по самолет.
Да, днес това ни звучи доста смешно, но истината е, че дори и след отварянето на първите суши барове или ресторанти в страната ни, цените им бяха толкова високи, че са малко хората, които са си доставили лукса да консумират суши в тях.
Както и е отпаднала идеята сами да си приготвят суши, защото продукти за направата му не се предлагаха в търговската мрежа.
Но всичко това вече е минало. Можем спокойно да си хапваме суши на достъпни цени, както и да си го приготвим в домашни условия.
Споменавайки домашното приготвяне на суши обаче се оказва, че много домакини срещат проблеми и колкото и да се опитват да впечатлят семейството си, поднасяйки суши на трапезата, опитите им остават безуспешни. А най-голямата тайна за приготвянето на перфектното суши се крие в обработката на ориза.
На практика, за да направите хубаво суши, можете да използвате всякакъв вид ориз, но само когато вече се чувствате много уверени в действията си по приготвянето на суши. Дотогава ви препоръчваме да работите или с ориз Шари или с такъв, на който изрично пише, че е предназначен за суши.
След като сте избрали ориза, който ще готвите, е добре да знаете, че по правило 1 ч.ч. ориз стига за направата на 3 суши ролца. В случай, че семейството ви е многочислено или пък смятате да каните гости, то използвайте 2 ч.ч. ориз, които биха стигнали за 6 суши ролца. Толкова, колкото съдържа стандартната опаковка от Нори водорасли.
Оризът се измива много добре в гевгир и то под течаща вода. Най-добре е тя да не е нито гореща, нито ледена, а хладка. Колкото по-дълго измивате ориза, толкова по-добре ще избегнете слепването на зрънцата му.
След измиването на ориза, задължително трябва да го оставите добре да се отцеди, като периодът за това трябва да е минимум 30 минути.
На 1 ч.ч. ориз се добавя 1.15 ч.ч. вода, като съдът, който използвате за варенето на ориза, трябва да е с незалепващо покритие.
След като заври водата (около 2 минути), веднага намалете котлона на най-ниска степен, но без да махате капака на тенджерата. Оставете така около 10-12 минути, след което изключете котлона, но не махайте съда от него още 10-15 минути.
Преминаваме към другата съществена част за перфектния суши ориз, която се състои в приготвянето на сместа от оризов оцет, захар и сол.
Добре е оцетът малко да бъде затоплен, за да могат всички съставки да се смесят добре. Има различни пропорции за приготвянето на тази смес, но повечето специалисти препоръчват за 1 ч.ч. ориз (суров) да смесите 35 мл оризов оцет, 1 ч.л. сол и 1. 5 ч.л. захар.
С така приготвената смес напръскайте ориза и с помощта на дървена шпатула го разбъркайте внимателно. Изчакайте няколко минути и вече можете спокойно да започнете с последвалите дейности по приготвянето на сушито. Основната тайна то да е перфектно вече е разкрита пред вас!
А в следващата статия може да видите и кои са най-популярните видове суши.
Коментари