Мнозина от нас, които обичат да готвят и наистина "нещата" им се получават, допускат и редица грешки. А безспорно най-много грешки допускат новаторите в кухнята. Въпросът е дали това може да бъде предотвратено. И отговорът е- Да, наистина може. Защото дори и при ежедневното готвене има някои ценни правила, които е добре да спазвате. Ето кои са те:
- Помислете какви съдове ще Ви трябват, за да не губите време да ги търсите докато приготвяте ястието. Така например, ако ще пържите нещо или ще го задушавате, се досетете, че ще Ви трябва и нещо, с което да го разбърквате. Защото именно това е класическият пример, когато ястието загаря. Просто не сме предвидили с какво да го разбъркваме;
- Подготвяйте всички необходими продукти за ястието предварително, за да пестите време и за да не стоите прекалено дълго време до печката;
- Старайте се да използвате минималното количество съдове, особено ако кухнята Ви е с малки размери. Можете спокойно само да изплаквате тигана или тенджерата, ако се налага да приготвяте различни неща в нея. Но не забравяйте, че в края на процеса на готвене е необходимо качествено измиване;
- Опитайте се винаги когато готвите да сте позитивно настроени. Самият Жак Пепен, който е истински факир в кухнята, споделя, че готвенето трябва да доставя удоволствие. Мислете за качеството, а не за количеството на храната;
- Ако сте неопитни или новатори в кулинарията, винаги разучавайте предварително избраните от Вас рецепти, преди да се втурнете да готвите. Прочитайте поне по 3 пъти указанията за приготвянето на избраното от Вас ястие, за да сте наясно какви продукти и кухненски уреди ще Ви трябват. Така ще спестите не само много време, но и нерви;
- Ако смятате, че ястията, които приготвяте, са достатъчно сполучливи, е най-добре да експериментирате. Така например, ако сте решили, че Ви се похапва вегетарианска паста, прочетете поне няколко рецепти относно приготвянето ѝ. Защото може в някои рецепти съставките или използваните подправки да не Ви допадат на вкуса.
Просто ги премахнете и използвайте това, което Ви харесва. Не е задължително да спазвате конкретна рецепта, когато можете да смесите 3 рецепти в една, добавяйки или отхвърляйки продукти и подправки.
Коментари