Със стоплянето на времето идва и свежият вкус и мирис на апетитно приготвяната скара. Но при приготвянето на скара има тънкости. Най-важното стъпка е предварителната заготовка на месата.
На първо място, се приготвя марината, в която ще бъдат накиснати месата. Така те стават по меки и сочни за консумация. Обикновено марината се приготвя от зехтин, растително масло, доматено пюре, кисело мляко, прясно мляко, лук и чесън.
Не трябва да се забравя, че огънят за скарата трябва да е доста силен. Но използваните подправките не са много удачни за силен огън. Така че ги избягвайте.
Ето например какво може да си приготвяте на скара:
Пилешки крилца – тук марината е много важна. Може да си я приготвите от захар, кетчуп, червен пипер, оцет, лют сос и пилешки бульон.
Всичко това се разбърква в голяма купа. Преди да бъдат поставени в марината, по крилцата се правят леки разрези с нож, след което се накисват за около 30 минути. След това с голям кеф се пържат на скара и се консумират.
Телешки шишчета – отново марината е от голямо значение. Тук за нея може да използвате един лимон, две скилидки чесън, една супена лъжица чили.
Изстисква се сокът на лимона, добавят се към него счуканите скилидки чесън. Добавя се чилито и се разбъркват добре. И вече шишчетата могат да бъдат накисната в приготвената марина. Препоръчително е да престоят така една нощ. След това се изкарват от марината, прекарват се през течаща вода набързо, посоляват се и хоп на скарата.
За почти всички видове меса може да се използва следната марина – една нощ преди готвене месата се накисват в прясно мляко със зехтин. Това спомага месото да е сочно и меко. След това се овалват в нарязани на шайби лук и се оставят да престоят още. След това с апетит могат да бъдат сготвени на скара.
Коментари