Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тахановата халва и нейните ползи за тялото

Тахановата халва и нейните ползи за тялото

Тахановата халва и нейните ползи за тялото
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
6.50 лв.

Ориенталските сладости са представени от баклавата, небет шекера, тахан халвата. Халвата е сладкият десерт, без който не се пие чай и покрай това е любим десерт не само на Изток, откъдето води началото на консумацията на тахан халва, но и на всяка трапеза, където сладкото е на почит.

Митове и история на тахан халвата

Тъй като този ориенталски десерт е много сладък, повечето хора смятат, че в тахан халвата има основно захар и затова нищо полезно. Този мит е неверен.

Сладкото изкушение, дошло у нас от Иран, където се научили да я правят още през 5-ти век преди Христа. Развили и нейни вариации - орехова, слънчогледова от семето на растението и тахан халва от сусамово семе.

Състав на тахан халвата

Тахан халва

Основната съставка на халвата е протеиновата маса, съставена от смлени сусамови семена, подсладител и пенообразувател. Подслажда се със захар, меласа, мед.

За пенообразувател се ползват корен от трън, сладък корен, яйчен белтък или корен от алтея. Те придават влакнеста структура на халвата. Може да се добавят и ароматизатори. Такива са ванилията, какаото, стафидите.

В халвата се съдържат следните полезни съставки: белтъчини, въглехидрати, мазнини, калций, фосфор, манган, мед, натрий, магнезий, фенолни съединения, линолова киселина, олеинова киселина, гама токоферол, аминокиселините лизин, триптофан и метионин, фитостероли, лигнани.

Най-полезната съставка на халвата е таханът. На него се дължат разнопосочните ползи за здравето.

Полезни свойства на халвата

- Забавя процеса на стареене

Халвата обновява клетките на тялото и така забавя процеса на стареене. На лигнаните се дължат антиоксидантните свойства на тахан халвата, намаляващи възпаленията в тялото;

- Пази сърцето и сърдечно-съдовата система

Сусамът съдържа калций, който е полезен за работата на сърдечно-съдовата система. Сусамовото масло съдържа и полиненаситени мастни киселини, полезни за премахване на лошия холестерол и поддържат здравето на кръвоносните съдове. Лигнаните намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци и артериите не се запушват;

- Засилва действието на витамин Е

Сезамин и сезамолин са естрогени в състава на тахана, които подпомагат натрупването на витамин Е в тялото. Той е антиоксидант, който пази от стареене, рак и сърдечни проблеми;

- Подобрява метаболизма на мазнините

Сезаминът има свойствата да блокира ензима, който забавя метаболизма на мазнините. Така мазнините се изгарят по-ефективно;

Таханова халва

- Понижава холестерола

Сусамът съдържа много фитостероли, със сходна структура на холестерола и така се блокира абсорбацията на холестерол в чревния тракт. Нивата му в тялото намаляват и понижават риска от образуване на плаки в артериите.

Подобрява гинекологичното здраве на жените по време на менопауза

Лигнаните и естрогените в сусама намаляват симптомите на менопауза, както и здравината на костите през този период, което намалява и създава риск от остеопороза;

Противопоказания за употреба на тахан халва

Наред с ползите този продукт има и доста противопоказания - отново поради състава си.

- Носи риск от затлъстяване при редовна употреба поради високото съдържание на захар;

- При наличие на алергии и хронични състояния на алергична основа трябва да се избягва, защото е сериозен алерген;

- Не бива да се дава на деца под 6-годишна възраст, разваля зъбите и устната лигавица;

- Противопоказен е при болести на черния дроб и панкреаса, защото е тежка храна за стомаха;

- Не бива да се консумира и при диабет и хронични заболявания на храносмилателния тракт.

Вижте и как се прави бяла халва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest