Баклата е зеленчук, който съдържа много полезни вещества. Тя има в състава си витамини, ензими, микроелементи и е полезна при различни заболявания.
Семената на това чудно растение имат витамин А, витамини от групата В (витамин В1, В2 и В6), витамин С и витамин К. В баклата се съдържа и фолиева киселина, позната с редица ползи за организма. Също така в растението бакла има високо съдържание на желязо, магнезий, калий, фосфор, селен, фосфор и калций. Друго много полезно вещество в растението бакла е сярата. Тя помага при проблеми с бронхите, ревматизъм, чревни инфекции и много други състояния.
Баклата съдържа белтъчини и протеини, които много лесно се усвояват от организма. Затова тя е много добър заместител на месото.
Ако страдате от упорите кашлица можете да си приготвите брашно от бакла. При проблеми със стомашно-чревният тракт, черния дроб или бъбреците можете да сварите зърна от бакла, да ги стриете и да ги консумирате.
Лечебни свойства имат семената, шушулките и цветчетата на това чудно растение - бакла. Бобчетата има противовъзпалително действие. При диабет можете да си направите отвара от шушулките на баклата.
Ако имате проблеми с кожата, различни възпалителни процеси или абсцеси, можете да сварите бобчетата в мляко и да ги намачкате. С така получената смес правете компреси. С настойка от цветовете на бакла можете да лекувате възпаления по лицето и да си правите маски за косата с цел сгъстяване и блясък.
Баклата съдържа тирамин. Това е аминокиселина, която действа като естествен заместител на кафето. Това я прави неподходяща за консумация от малки деца и възрастни хора в късните следобедни часове и вечер. По принцип баклата не е особено подходяща храна за деца.
Ако страдате от запек е добре да избягвате баклата като храна.
Коментари