Конопът е ценен, заради бързия си растеж, здравината си и полезните семена.
Конопеното семе има много лечебни свойства. Богато е на витамини и минерали, източник на протеини за организма и полезни хранителни вещества. Действа антибактериално, болкоуспокояващо, противораково, използва се и против очни заболявания.
Помага за здравето на сърцето, намалява кръвното налягане, подобрява кръвообращението. Помага за балансирането на нивата на холестерола. Достатъчно е да се взема по една супена лъжица на ден.
Конопените семена се използват в редица билкови рецепти за проблеми със стомаха, язва, колит, като успокояват и защитават лигавицата на стомаха. Могат да бъдат полезни и при нередовна менструация. Помагат и при отоци.
Предимството на конопените семена е, че могат да се ядат сурови. Също така от тях може да се прави мляко, да се приготвя чай. Може да ги смесите в блендер с какъвто и да е плод. Сурови или смлени, семената могат да се използват в салати, шейкове, тестени изделия.
Конопеното масло се извлича от суровото конопено семе и е богат източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Съдържа калций, желязо, фосфор, магнезий, цинк, мед. Подпомага храносмилателната система, използва се и при проблеми с отделителната система, при задържане на вода. Поддържа хормоналния баланс. Дава енергия и жизненост на организма.
Когато се обработва и съхранява правилно, конопеното масло е изключително полезно за кожата, тъй като се абсорбира бързо от нея. Особено в случаи на акне или екземи, както и при суха, напукана кожа, при слънчево изгаряне, ожулвания. Хидратира кожата, има противовъзпалителен и успокояващ ефект. Богато е на антиоксиданти.
Конопеното олио може да се използва в салати и други храни, но не е подходящо за пържене.
Днес конопът се използва при изработката на различни продукти, които можете да откиете в здравословните магазини. Може да се приема като хранителна добавка за цялостното здраве на тялото.
Коментари