gotvach.bg»Статии»Витамини
Витамини

Витамини

Информация за витамините, тяхното приложение, функции и храните, в които се намират. Витамини необходимо за човешкото тяло.
ЦелулозаВитаминиЦелулоза
21 Ноем.
1
Rosi Stoyanova
Витамин B15ВитаминиВитамин B15
03 Ноем.
Rosi Stoyanova
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Витамин UВитамин U
18 Окт.
1
Според учените витамин U несправедливо тъне в безизвестност, имайки предвид неговите многобройни ползи при борбата с най-различни оплаквания. Витамин U се смята за силен враг на язвата на стомаха.
Витамин КВитамин К
15 Септ.
2
Най-важната функция на витамин К е, че той помага при съсирването на кръвта. Недостиг и предозиране на Витамин К. Ползи и употреба. Хиповитаминоза.
Фолиева КиселинаФолиева Киселина
31 Май
Фолиевата киселина, наричана още фолат, е известна с голямото си значение при бременност. Функции на фолиева киселина.
ХолинХолин
22 Май
Холинът е от изключително значение за предотвратяване на почти всички здравни проблеми, свързани с черния дроб. Дефицит и храни с холин.
Витамин B12Витамин B12
26 Април
2
Витамин В12 е един от най-спорните членове на семейството на В-комплекс витамините. Функции и дефицит на витамин B12. Източници на витамин B12.
Бор (Микроелемент)Бор (Микроелемент)
06 Февр.
Микроелементът бор има изключително много важни функции за работата на органите и системите в човешкото тяло. Източници на микроелемента бор:
Витамин FВитамин F
30 Януари
Витамин F е мастноразтворим витамин - бединява в себе си линолеова, линоленова, арахидонова киселина - част от важните Омега-3 и Омега-6. Лененото масло е най-важният източник на витамин F. Важно за витамин F
КверцетинКверцетин
28 Септ.
Кверцетинът принадлежи към огромнта група на биофлавоноидите. Кверцетинът има мощни антиоксидантни свойства. Най-добрите източници на кверцетин са ябълки, ягоди, череши, кайсии, лук
Никотинова киселинаНикотинова киселина
20 Септ.
Сред източниците на никотинова киселина са черният дроб, бялото птиче месо, еленското, бъбреците и др. Никотиновата киселина или Витамин B3/ниацин се набавя от риба и морски дарове.
БиофлавоноидиБиофлавоноиди
21 Август
Биофлавоноидите предпазват от тромбоза, язва, подобряват еластичността на кръвоносните съдове, което е своеобразна профилактика срещу инсулт. Биофлавоноидите са изкючително важни за здравето и имунната система.
ХлорофилХлорофил
18 Август
За първи път хлофорилът започва да се използва с медицинска цел в средата на изминалия век. Хлофорилът изпълнява две много важни функции – подобрява кръвообращението и повишава хемоглобина.
Витамин CВитамин C
14 Юли
1
Витамин C, наричан също аскорбинова киселина, има предимно защитна роля в организма. Витамин C - ползи, свойства и източници на витамин C.