gotvach.bg»Статии»Витамини
Витамини

Витамини

Информация за витамините, тяхното приложение, функции и храните, в които се намират. Витамини необходимо за човешкото тяло.
Бор (Микроелемент)ВитаминиБор (Микроелемент)
06 Февр.
Илияна Ангелова
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Витамин FВитамин F
30 Януари
Rosi Trifonova
Витамин F е мастноразтворим витамин - бединява в себе си линолеова, линоленова, арахидонова киселина - част от важните Омега-3 и Омега-6. Лененото масло е най-важният източник на витамин F. Важно за витамин F
КверцетинКверцетин
28 Септ.
Rosi Stoyanova
Кверцетинът принадлежи към огромнта група на биофлавоноидите. Кверцетинът има мощни антиоксидантни свойства. Най-добрите източници на кверцетин са ябълки, ягоди, череши, кайсии, лук
Никотинова киселинаНикотинова киселинаСред източниците на никотинова киселина са черният дроб, бялото птиче месо, еленското, бъбреците и др. Никотиновата киселина или Витамин B3/ниацин се набавя от риба и морски дарове.
БиофлавоноидиБиофлавоноиди
21 Август
Rosi Stoyanova
Биофлавоноидите предпазват от тромбоза, язва, подобряват еластичността на кръвоносните съдове, което е своеобразна профилактика срещу инсулт. Биофлавоноидите са изкючително важни за здравето и имунната система.
ХлорофилХлорофил
18 Август
Rosi Stoyanova
За първи път хлофорилът започва да се използва с медицинска цел в средата на изминалия век. Хлофорилът изпълнява две много важни функции – подобрява кръвообращението и повишава хемоглобина.
Витамин CВитамин C
14 Юли
1
Admin
Витамин C, наричан също аскорбинова киселина, има предимно защитна роля в организма. Витамин C - ползи, свойства и източници на витамин C.
Витамин B8 (Инозитол)Витамин B8 (Инозитол)Витамин B8, известен още като инозит или инозитол е витамин от групата B. Витамин В8 се синтезира в организма, но в недостатъчно количество.
Видове флавоноидиВидове флавоноидиИма група вещества освен витамините и минералите, които са много по-важни за нас като антиоксиданти или ензимни регулатори - флавоноидите. Шампион по съдържание на растителни флавоноиди е чесънът.
Витамин DВитамин D
17 Юни
Admin
Дефицитът на витамин D води до намалена абсорбция на калций и фосфор, което се проявява като рахит. Източници на витамин D и функции на този витамин. Сьомгата е добър източник на витамин D.
Витамин ЕВитамин Е
08 Юни
1
Admin
Витамин Е е семейство от мастноразтворимите витамини. Приемът на добавки с витамин Е заздравява увредената кожа, заздравява косата и балансира хормоните. Ползи от приема на витамин E и вреди от дефицита му.
Фолиева киселинаФолиева киселинаФолиевата киселина, наричана още фолат, е известна с голямото си значение при бременност. Фолиевата киселина има най-много в телешкия черен дроб. Ползи и източници на фолиевата киселин
Кои витамини са мастноразтворимиКои витамини са мастноразтворими
22 Май
Витамините се делят на две групи: витамини, разтворими във вода (B-комплекс и С), и мастноразтворими витамини (A, D, E, F и K). Ето кои са мастноразтворимите витамини, техните източници и свойства