Хормони

Хормоните

Хормоните с информация за тях. Най-известните хормони в кратък справочник. Хормоните в организма.
АндрогенХормониАндроген
31 Август
Росица Стоянова
КортизолХормониКортизол
26 Юли
Росица Стоянова
ГрелинХормониГрелин
22 Юли
Росица Стоянова
СоматотропинСоматотропинСоматотропинът представлява хормон на растежа, който е основен участник и регулатор на растежа на тялото и метаболизма. Дефицитът или излишъкът на соматотропин води до болестни състояния. Соматотропинът може да се приема под формата на спортна добавка
СеротонинСеротонинСеротонинът представлява моноаминен невротрансмитер, синтезиращ се в мозъка и стомашно-чревния тракт. Серотонин играе много важна роля в регулирането на процесите на съня, сърдечния ритъм и дишането. Мъже в депресия имат ниски нива на серотонин
ФитоестрогениФитоестрогениФитоестрогените са вещества с растителен произход, които представляват аналог на женските полови хормони. Фитоестрогените регулират нивата на естрогени в тялото. Източници на фитоестрогени.
МелатонинМелатонинМелатонинът представлява фундаментален регулатор в човешкото тяло. Мелатонинът е жизнено необходим за поддържането на системата бодрост-сън. Мелатонинът преодолява смущения в биоритмите.
ДопаминДопаминДопаминът представлява изключително важен за мозъка невротрансимитер. Допаминът контролира потока на информация в мозъчните дялове. Допаминът участва в регулацията на редица жизнено важни процеси.
ТестостеронТестостеронТестостеронът представлява стероиден хормон, който принадлежи към групата на половите хормони. Тестостеронът е главен мъжки хормон. Тестостеронът е важен за общото здраве и физическо състояние.
ПролактинПролактинПролактинът представлява хормон, който се произвежда и секретира от аденохипофизата. Пролактинът се нарича още хормон на лактацията. Нива на пролактин и лечение на високи нива на пролактин.
ПрогестеронПрогестеронПрогестеронът представлява стероиден хормон, който участва в бременността, менструалния цикъл и ембриогенезата при хората. Прогестеронът се отнася към клас хормони, наречени прогестогени. Прогестеронът изпълнява важни функции.
ЕстрогенЕстрогенЕстрогенът е основен женски хормон, който се произвежда в яйчниците. Естрогенът определя външния вид на жените. Естрогенът носи отговорност на характерните женски форми - гърди, фигура, разпределение на подкожна мазнина.
АдреналинАдреналинАдреналинът е много важен хормон и невротрансмитер, който се произвежда в клетките на надбъбречната сърцевина. Адреналинът се синтезира от аминокиселините тирозин и фенилаланин.
ЕндорфиниЕндорфиниЕндорфините представляват невротрансмитери, които се произвеждат в мозъка. Ендорфините намаляват болката и стимулират щастието. Ендорфините опринасят за общото здравословно състояние на човек.
НорепинефринНорепинефринНорепинефринът е важен хормон, който заедно с адреналина се образува в сърцевината на надбъбречните жлези. Норепинефринът влияе върху състоянието на будност. Норепинефринът повишава периферното съпротивление на кръвоносната система.