gotvach.bg»Статии»Хормони
Хормони

Хормоните

Хормоните с информация за тях. Най-известните хормони в кратък справочник. Хормоните в организма.
ДопаминХормониДопамин
06 Януари
Rosi Stoyanova
ЕстрогенХормониЕстроген
03 Ноем.
3
Rosi Stoyanova
АндрогенХормониАндроген
03 Ноем.
Rosi Stoyanova
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
СеротонинСеротонин
02 Април
Хормонът серотонин играе много важна роля в регулирането на процесите на съня, сърдечния ритъм и дишането. Функции на серотонина за здравето. Последици от дефицит на серотонин
КортизолКортизол
01 Април
Когато кортизолът е в нормални нива, той носи само ползи за организма. Симптоми при висок кортизол. Изследване на кортизол. Хранене и кортизол
ГрелинГрелин
22 Юли
Лептинът и грелинът са хормоните, които играят важната роля в регулацията на прием на храна. Учените смятат, че ще успеят да разберат как се потиска производството на грелин и така хората на диета да се отърват от непосилните мисли за нещо за хапване.
СоматотропинСоматотропин
21 Юли
Соматотропинът представлява хормон на растежа, който е основен участник и регулатор на растежа на тялото и метаболизма. Дефицитът или излишъкът на соматотропин води до болестни състояния. Соматотропинът може да се приема под формата на спортна добавка
ФитоестрогениФитоестрогени
19 Март
Фитоестрогените са вещества с растителен произход, които представляват аналог на женските полови хормони. Фитоестрогените регулират нивата на естрогени в тялото. Източници на фитоестрогени.
МелатонинМелатонин
13 Март
Мелатонинът представлява фундаментален регулатор в човешкото тяло. Мелатонинът е жизнено необходим за поддържането на системата бодрост-сън. Мелатонинът преодолява смущения в биоритмите.
ТестостеронТестостерон
13 Март
Тестостеронът представлява стероиден хормон, който принадлежи към групата на половите хормони. Тестостеронът е главен мъжки хормон. Тестостеронът е важен за общото здраве и физическо състояние.
ПролактинПролактин
13 Март
Пролактинът представлява хормон, който се произвежда и секретира от аденохипофизата. Пролактинът се нарича още хормон на лактацията. Нива на пролактин и лечение на високи нива на пролактин.
ПрогестеронПрогестерон
12 Март
Прогестеронът представлява стероиден хормон, който участва в бременността, менструалния цикъл и ембриогенезата при хората. Прогестеронът се отнася към клас хормони, наречени прогестогени. Прогестеронът изпълнява важни функции.
АдреналинАдреналин
12 Март
Адреналинът е много важен хормон и невротрансмитер, който се произвежда в клетките на надбъбречната сърцевина. Адреналинът се синтезира от аминокиселините тирозин и фенилаланин.
ЕндорфиниЕндорфини
12 Март
Ендорфините представляват невротрансмитери, които се произвеждат в мозъка. Ендорфините намаляват болката и стимулират щастието. Ендорфините опринасят за общото здравословно състояние на човек.
НорепинефринНорепинефрин
12 Март
Норепинефринът е важен хормон, който заедно с адреналина се образува в сърцевината на надбъбречните жлези. Норепинефринът влияе върху състоянието на будност. Норепинефринът повишава периферното съпротивление на кръвоносната система.