Андроген
Хормони

Андроген

Андрогенът е хормон, който се отделя от надбъбречната жлеза и стимулира действието на мъжките полови органи. Освен добре познатият тестостерон, андрогените биват няколко вида. Андрогените контролират и стимулират признаците на мъжественост.

1

Хормони

Хормоните с информация за тях. Най-известните хормони в кратък справочник. Хормоните в организма.
Хормони - КортизолХормони

Кортизол

26.07.2015

Кортизолът представлява хормон, който се произвежда от холестерола и принадлежи към групата на глюкокортикоидите. Когато кортизолът е в нормални нива, той носи само ползи за организма.

Хормони - ГрелинХормони

Грелин

22.07.2015

Лептинът и грелинът са хормоните, които играят важната роля в регулацията на прием на храна. Учените смятат, че ще успеят да разберат как се потиска производството на грелин и така хората на диета да се отърват от непосилните мисли за нещо за хапване.

Хормони - СоматотропинХормони

Соматотропин

21.07.2015

Соматотропинът представлява хормон на растежа, който е основен участник и регулатор на растежа на тялото и метаболизма. Дефицитът или излишъкът на соматотропин води до болестни състояния. Соматотропинът може да се приема под формата на спортна добавка

Хормони - СеротонинХормони

Серотонин

06.01.2015

Серотонинът представлява моноаминен невротрансмитер, синтезиращ се в мозъка и стомашно-чревния тракт. Серотонин играе много важна роля в регулирането на процесите на съня, сърдечния ритъм и дишането. Мъже в депресия имат ниски нива на серотонин

Хормони - ФитоестрогениХормони

Фитоестрогени

19.03.2014

Фитоестрогените са вещества с растителен произход, които представляват аналог на женските полови хормони. Фитоестрогените регулират нивата на естрогени в тялото. Източници на фитоестрогени.

Хормони - МелатонинХормони

Мелатонин

13.03.2014

Мелатонинът представлява фундаментален регулатор в човешкото тяло. Мелатонинът е жизнено необходим за поддържането на системата бодрост-сън. Мелатонинът преодолява смущения в биоритмите.

Хормони - ДопаминХормони

Допамин

13.03.2014

Допаминът представлява изключително важен за мозъка невротрансимитер. Допаминът контролира потока на информация в мозъчните дялове. Допаминът участва в регулацията на редица жизнено важни процеси.

Хормони - ТестостеронХормони

Тестостерон

13.03.2014

Тестостеронът представлява стероиден хормон, който принадлежи към групата на половите хормони. Тестостеронът е главен мъжки хормон. Тестостеронът е важен за общото здраве и физическо състояние.

Хормони - ПролактинХормони

Пролактин

13.03.2014

Пролактинът представлява хормон, който се произвежда и секретира от аденохипофизата. Пролактинът се нарича още хормон на лактацията. Нива на пролактин и лечение на високи нива на пролактин.

Хормони - ПрогестеронХормони

Прогестерон

12.03.2014

Прогестеронът представлява стероиден хормон, който участва в бременността, менструалния цикъл и ембриогенезата при хората. Прогестеронът се отнася към клас хормони, наречени прогестогени. Прогестеронът изпълнява важни функции.

Хормони - ЕстрогенХормони

Естроген

12.03.2014

Естрогенът е основен женски хормон, който се произвежда в яйчниците. Естрогенът определя външния вид на жените. Естрогенът носи отговорност на характерните женски форми - гърди, фигура, разпределение на подкожна мазнина.