Gotvach.bg»Статии»Хормони
Хормони

Хормоните

Хормоните с информация за тях. Най-известните хормони в кратък справочник. Хормоните в организма.
СекретинХормониСекретин
08 Март
Петьо Любомиров
ГлюкагонХормониГлюкагон
14 Февр.
Илияна Ангелова
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
МелатонинМелатонин
07 Юни
Мелатонинът представлява фундаментален регулатор в човешкото тяло. Мелатонинът е жизнено необходим за поддържането на системата бодрост-сън. Мелатонинът преодолява смущения в биоритмите.
ПролактинПролактин
31 Март
Пролактинът представлява хормон, който се произвежда и секретира от аденохипофизата. Пролактинът се нарича още хормон на лактацията. Нива на пролактин и лечение на високи нива на пролактин.
ГрелинГрелин
14 Март
Лептинът и грелинът са хормоните, които играят важната роля в регулацията на прием на храна. Хормонът на глада грелин е главният виновник за провалените диети и свирепото желание за хранене. Функции на грелин. Контролиране на
ГликогенГликоген
08 Февр.
Същност на гликогена. Гликоген и хранене. Може да се регулира наличието на гликоген с храната, която се консумира. Дози гликоген, нужни на тялото. Гликогенът при заболявания като диабета
ДопаминДопамин
06 Януари
Допаминът представлява изключително важен за мозъка невротрансимитер. Допаминът контролира потока на информация в мозъчните дялове. Допаминът участва в регулацията на редица жизнено важни процеси.
ЕстрогенЕстроген
03 Ноем.
3
Естрогенът е основен женски хормон, който се произвежда в яйчниците. Естрогенът определя външния вид на жените. Естрогенът носи отговорност на характерните женски форми - гърди, фигура, подкожна мазнина.
АндрогенАндроген
03 Ноем.
Андрогенът е хормон, който се отделя от надбъбречната жлеза и стимулира действието на мъжките полови органи. Освен добре познатият тестостерон андрогените биват няколко вида. Андрогените контролират и стимулират
СеротонинСеротонин
02 Април
Хормонът серотонин играе много важна роля в регулирането на процесите на съня, сърдечния ритъм и дишането. Функции на серотонина за здравето. Последици от дефицит на серотонин
КортизолКортизол
01 Април
Кортизолът се нарича хормон на стреса и това никак не е случайно. Когато кортизолът е в нормални нива, той носи само ползи за организма.
ФитоестрогениФитоестрогени
19 Март
Фитоестрогените са вещества с растителен произход, които представляват аналог на женските полови хормони. Фитоестрогените регулират нивата на естрогени в тялото. Източници на фитоестрогени.
ТестостеронТестостерон
13 Март
Тестостеронът представлява стероиден хормон, който принадлежи към групата на половите хормони. Тестостеронът е главен мъжки хормон. Тестостеронът е важен за общото здраве и физическо състояние.
ПрогестеронПрогестерон
12 Март
Прогестеронът е стероиден хормон, който участва в бременността, менструалния цикъл и ембриогенезата при хората. Нива на прогестерон. Ползи от прогестерон. Дефицит на прогестерон
АдреналинАдреналин
12 Март
Адреналинът е много важен хормон и невротрансмитер, който се произвежда в клетките на надбъбречната сърцевина. Адреналинът се синтезира от аминокиселините тирозин и фенилаланин.