gotvach.bg»Статии»Хормони
Хормони

Хормоните

Хормоните с информация за тях. Най-известните хормони в кратък справочник. Хормоните в организма.
СеротонинХормониСеротонин
02 Април
Rosi Stoyanova
КортизолХормониКортизол
01 Април
Rosi Stoyanova
АндрогенХормониАндроген
31 Август
Rosi Stoyanova
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
ГрелинГрелинЛептинът и грелинът са хормоните, които играят важната роля в регулацията на прием на храна. Учените смятат, че ще успеят да разберат как се потиска производството на грелин и така хората на диета да се отърват от непосилните мисли за нещо за хапване.
СоматотропинСоматотропинСоматотропинът представлява хормон на растежа, който е основен участник и регулатор на растежа на тялото и метаболизма. Дефицитът или излишъкът на соматотропин води до болестни състояния. Соматотропинът може да се приема под формата на спортна добавка
ФитоестрогениФитоестрогени
19 Март
Rosi Stoyanova
Фитоестрогените са вещества с растителен произход, които представляват аналог на женските полови хормони. Фитоестрогените регулират нивата на естрогени в тялото. Източници на фитоестрогени.
МелатонинМелатонин
13 Март
Rosi Stoyanova
Мелатонинът представлява фундаментален регулатор в човешкото тяло. Мелатонинът е жизнено необходим за поддържането на системата бодрост-сън. Мелатонинът преодолява смущения в биоритмите.
ДопаминДопамин
13 Март
Rosi Stoyanova
Допаминът представлява изключително важен за мозъка невротрансимитер. Допаминът контролира потока на информация в мозъчните дялове. Допаминът участва в регулацията на редица жизнено важни процеси.
ТестостеронТестостерон
13 Март
Rosi Stoyanova
Тестостеронът представлява стероиден хормон, който принадлежи към групата на половите хормони. Тестостеронът е главен мъжки хормон. Тестостеронът е важен за общото здраве и физическо състояние.
ПролактинПролактин
13 Март
Rosi Stoyanova
Пролактинът представлява хормон, който се произвежда и секретира от аденохипофизата. Пролактинът се нарича още хормон на лактацията. Нива на пролактин и лечение на високи нива на пролактин.
ПрогестеронПрогестерон
12 Март
Rosi Stoyanova
Прогестеронът представлява стероиден хормон, който участва в бременността, менструалния цикъл и ембриогенезата при хората. Прогестеронът се отнася към клас хормони, наречени прогестогени. Прогестеронът изпълнява важни функции.
ЕстрогенЕстроген
12 Март
3
Rosi Stoyanova
Естрогенът е основен женски хормон, който се произвежда в яйчниците. Естрогенът определя външния вид на жените. Естрогенът носи отговорност на характерните женски форми - гърди, фигура, разпределение на подкожна мазнина.
АдреналинАдреналин
12 Март
Rosi Stoyanova
Адреналинът е много важен хормон и невротрансмитер, който се произвежда в клетките на надбъбречната сърцевина. Адреналинът се синтезира от аминокиселините тирозин и фенилаланин.
ЕндорфиниЕндорфини
12 Март
Rosi Stoyanova
Ендорфините представляват невротрансмитери, които се произвеждат в мозъка. Ендорфините намаляват болката и стимулират щастието. Ендорфините опринасят за общото здравословно състояние на човек.
НорепинефринНорепинефрин
12 Март
Rosi Stoyanova
Норепинефринът е важен хормон, който заедно с адреналина се образува в сърцевината на надбъбречните жлези. Норепинефринът влияе върху състоянието на будност. Норепинефринът повишава периферното съпротивление на кръвоносната система.