gotvach.bg»Статии»Аминокиселини
Аминокиселини

Аминокиселини

Аминокиселините с информация за тях и тяхното приложение. Най-известните аминокиселини . Всичко за аминокиселините.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
МетионинМетионин
22 Ноем.
Метионинът е есенциална аминокиселина. Метионинът участва в състава на редица ензими и протеини, както и в синтеза на ДНК и РНК. Ползи от метионин. Прием и дневна доза метионин. Храни с метионин
Ползи от аминокиселината изолевцинПолзи от аминокиселината изолевцин
12 Ноем.
Химични свойства на аминокиселината изолевцин. Защо да приемате изолевцин. Противопоказания за прием на изолевцин. Храни, богати на изолевцин
ИзолевцинИзолевцин
07 Ноем.
Изолевцинът представлява незаменима аминокиселина, която заедно с валина и левцина образува групата ВСАА. Изолевцинът участва в образуването на хемоглобина и регулира нивата на кръвната захар. Източници на изолевцин.
ФенилаланинФенилаланин
03 Ноем.
1
Фенилаланинът представлява есенциална аминокиселина. Фенилаланинът е един от основните невротрансмитери. Фенилаланинът се използва за лечение на депресия, мускулни спазми, високо кръвно налягане, затлъстяване
ЛизинЛизин
19 Окт.
Лизинът представлява една от най-важните аминокиселини, поради факта, че принадлежи към групата на есенциалните аминокиселини. Лизинът участва в изграждането на всички видове белтъчини. Ползи от лизин.
ТриптофанТриптофан
13 Май
Триптофанът е една от десетте съществени аминокиселини, от които тялото се нуждае. Триптофанът предотвратява дефицита на ниацин и повишава нивата на серотонин. Липсата води до пелагра.
ГлутатионГлутатион
29 Януари
Глутатионът е вид протеин, който човешкото тяло синтезира от три аминокиселини – цистеин, глицин и глутаминова киселина. Прием на глутатион. Дефицит на глутатион. Ползи от глутатион
ТирозинТирозин
15 Дек.
Тирозинът представлява неесенциална аминокиселина, която влиза в състава на протеините в човешкия организъм. Тирозинът поддържа щитовидната, хипофизната и надбъбречната жлези. Ползи от тирозин.
Аспарагинова киселинаАспарагинова киселина
12 Дек.
Аспарагиновата киселина представлява заменима аминокиселина, която изпълнява редица функции в организма. Аспарагиновата киселина е необходима за поддържане на равновесието в централна нервна система.
Омега-3 мастни киселиниОмега-3 мастни киселини
15 Юли
Омега-3 са здравословни мазнини, които помагат за предотвратяването на редица здравословни заболявания. Ползи от омега-3 мастни киселини, източници на омега -3 мастни киселини.
Ерукова киселинаЕрукова киселина
09 Юли
Еруковата киселина е мононенаситена омега-9 мастна киселина, която присъства под формата на триглицериди в богатите на масло семена на растения от семейство Кръстоцветни (Brassicaceae)
ЦистеинЦистеин
11 Май
Полезна информация за цистеин. Функции на цистеина - антиоксидантна дейност, детоксификация, елиминиране на слузта. Цистеинът се произвежда от метионин. Цистеин и глутатион.