gotvach.bg»Статии»Аминокиселини
Аминокиселини

Аминокиселини

Аминокиселините с информация за тях и тяхното приложение. Най-известните аминокиселини . Всичко за аминокиселините.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
ЦистинЦистинЦистинът е сяросъдържаща аминокиселина, която е отговорна за здравината на съединителната тъкан, кожата, косата и нотките. Допълнителният прием на цистин. Ползи от аминокиселината цистин
ГлутатионГлутатион
09 Февр.
Rosi Stoyanova
Глутатионът е вид протеин, който човешкото тяло синтезира от три аминокиселини – цистеин, глицин и глутаминова киселина. Глутатионът обезврежда директно реактивните форми на кислорода, добре познати като свободни радикали. Аспержите са най-добрият източни
Омега-6 мастни киселиниОмега-6 мастни киселиниОмега-6 мастни киселини са незаменими мастни киселини. Омега-6 мастни киселини са необходими за човешкото здраве. Омега-6 мастни киселини се набават само чрез храната.
L-карнитинL-карнитин
19 Март
Rosi Stoyanova
Карнитинът или L-картнитинът представлява аминокиселина, която човешкото тяло произвежда от аминокиселината лизин. Карнитинът е ценна добавка в старанията за отслабване. Ползи и източници от карнитин.
Аспарагинова киселинаАспарагинова киселина
19 Март
Rosi Stoyanova
Аспарагиновата киселина представлява заменима аминокиселина, която изпълнява редица функции в организма. Аспарагиновата киселина е необходима за поддържане на равновесието в централна нервна система.
БелтъциБелтъци
14 Март
Rosi Trifonova
Белтъците са един от основните градивните компоненти на всички живи клетки. Аминокиселините на хранителните белтъци се разделят на две големи групи.
Липоева киселинаЛипоева киселина
14 Март
Admin
Липоевата киселина е класифицирана като антиоксидант и защитава клетките от нанесените от кислорода щети. Разстенията с концентрация на хлоропласти съдържат липоева киселина. Функции и ползи.
ТриптофанТриптофан
14 Март
Admin
Триптофанът е една от десетте съществени аминокиселини, от които тялото се нуждае. Триптофанът предотвратява дефицита на ниацин и повишава нивата на серотонин. Липсата води до пелагра.
ГлутаминГлутамин
14 Март
Admin
Глутаминът е аминокиселина, синтезирана от друга аминокиселина - глутамат. Дефицит и приемане на глутамин. Ползи на глутамина. Използва се в лечението на алкохолизъм, спин, тежки изгаряния.
КератинКератин
12 Март
Rosi Stoyanova
Кератинът представлява много силен протеин, който е основна съставна част на косата, кожата, ноктите и зъбите. кератинът е твърд или мек. Кератинът се използва широко в козметиката.
ГлицинГлицин
12 Март
Rosi Stoyanova
Глицинът представлява неесенциална аминокиселина, която участва в състава на белтъците. Глицинът е най-малката аминокиселина, но за сметка на това е една от най-съществените аминокиселини, произвеждани от организма. Източници на глицин.
ФенилаланинФенилаланин
12 Март
1
Rosi Stoyanova
Фенилаланинът представлява есенциална аминокиселина. Фенилаланинът е един от основните невротрансмитери. Фенилаланинът прониква в тялото през кръвно-мозъчната бариера, поради което той може да повлияе пряко върху химическите процеси в мозъка.