Аминокиселини

Аминокиселини

Аминокиселините с информация за тях и тяхното приложение. Най-известните аминокиселини. Всичко за аминокиселините.
ЦистинАминокиселиниЦистин
16 Март
Кристина Черникова
ГлутатионАминокиселиниГлутатион
09 Февр.
Росица Стоянова
Омега-3 мастни киселиниОмега-3 мастни киселини
19 Март
Admin
Омега 3 са здравословни мазнини, които помагат за предотвратяването на редица здравословни заболявания. Ползи от омега 3 мастни киселини, източници на омега 3 мастни киселини.
Омега-6 мастни киселиниОмега-6 мастни киселиниОмега-6 мастни киселини са незаменими мастни киселини. Омега-6 мастни киселини са необходими за човешкото здраве. Омега-6 мастни киселини се набават само чрез храната.
L-карнитинL-карнитинКарнитинът или L-картнитинът представлява аминокиселина, която човешкото тяло произвежда от аминокиселината лизин. Карнитинът е ценна добавка в старанията за отслабване. Ползи и източници от карнитин.
Аспарагинова киселинаАспарагинова киселинаАспарагиновата киселина представлява заменима аминокиселина, която изпълнява редица функции в организма. Аспарагиновата киселина е необходима за поддържане на равновесието в централна нервна система.
БелтъциБелтъциБелтъците са един от основните градивните компоненти на всички живи клетки. Аминокиселините на хранителните белтъци се разделят на две големи групи.
Липоева киселинаЛипоева киселина
14 Март
Admin
Липоевата киселина е класифицирана като антиоксидант и защитава клетките от нанесените от кислорода щети. Разстенията с концентрация на хлоропласти съдържат липоева киселина. Функции и ползи.
ТриптофанТриптофан
14 Март
Admin
Триптофанът е една от десетте съществени аминокиселини, от които тялото се нуждае. Триптофанът предотвратява дефицита на ниацин и повишава нивата на серотонин. Липсата води до пелагра.
ГлутаминГлутамин
14 Март
Admin
Глутаминът е аминокиселина, синтезирана от друга аминокиселина - глутамат. Дефицит и приемане на глутамин. Ползи на глутамина. Използва се в лечението на алкохолизъм, спин, тежки изгаряния.
КератинКератинКератинът представлява много силен протеин, който е основна съставна част на косата, кожата, ноктите и зъбите. кератинът е твърд или мек. Кератинът се използва широко в козметиката.
ГлицинГлицинГлицинът представлява неесенциална аминокиселина, която участва в състава на белтъците. Глицинът е най-малката аминокиселина, но за сметка на това е една от най-съществените аминокиселини, произвеждани от организма. Източници на глицин.
ФенилаланинФенилаланинФенилаланинът представлява есенциална аминокиселина. Фенилаланинът е един от основните невротрансмитери. Фенилаланинът прониква в тялото през кръвно-мозъчната бариера, поради което той може да повлияе пряко върху химическите процеси в мозъка.
ТреонинТреонинТреонинът е незаменима аминокиселина, която подпомага поддържането на протеиновия баланс в организма. Треонинът се намира в централната нервна система, сърцето, скелетните мускули. Източници на треонин.