Gotvach.bg»Статии»Аминокиселини»Аминокиселина цитрулин

Аминокиселина цитрулин

Аминокиселина цитрулин

В кожата, косата и нервните клетки може да бъде открит цитрулин, макар че не е компонент на повечето от протеините в тялото. Той представлява неесенциална аминокиселина, която има важно значение в много биологични процеси.

Какво е цитрулин

Органичното съединение цитрулин е аминокиселина, но не се използва за изграждане на структурни протеини.

Името му произлиза от citrullus, латинската дума за диня, тъй като е извлечен за първи път от плода. Въпреки че е именуван и описан от гастроентеролози от края на 19-ти век, той е изолиран за първи път от плода на динята през 1914 година от двама японски изследователи и допълнително кодифициран от учен от Токио през 1930 година.

Цитрулинът е ключов междинен продукт в цикъла на урея, пътят, по който бозайниците отделят амоняк, като го превръщат в урея. Цитрулинът също се произвежда като страничен продукт от ензимното производство на азотен оксид от аминокиселината аргинин.

Цитрулинът е също така добре позната добавка под формата на цитрулин малат, използвана за подобряване на спортните постижения.

Хранителни източници и биосентиз

Дини и пъпеши

Храната е основен източник на цитрулин. Най-богата на аминокиселината е динята, в която концентрацията на цитрулин е 2 милиграма на килограм, което означава, че за набавянето на добро количество от нея е нужна консумацията на 3 килограма плод.

Други храни, които съдържат високи дози цитрулин, са горчивият пъпеш, тиквата, краставиците, аспержите, орехите, червените меса, някои риби и др., но при тях концентрацията е по-ниска.

Основният начин за набавяне на цитрулин е чрез биосинтез, тоест производство от организма. Това се случва на 2 места. Веднъж се получава като страничен продукт при химичните реакции в цикъла на урея и цикъла на азотния оксид. В последния случай цитрулин се получава от аргинина, който също е аминокиселина, при отделянето на азотен оксид от него.

При първия случай - в цикъла на уреята, с помощта на ензима аргиназа, л-аргининът се преобразува в л-орнитин, който пък си взаимодейства с ензима орнитин и в резултат се получава цитрулин.

Къде и как се усвоява в организма

Когато се приема през устата, цитрулинът се усвоява в тънките черва и този начин е много ефективен. Около 80 процента от него се транспортира в бъбреците, там се преобразува на л-аргинин, а остатъците циркулират в кръвта.

Как се регулира цитрулинът в кръвта зависи от самия него. При покачване на концентрацията над нормалните нива от 22-27 милимола на литър, излишният цитрулин се конвертира в аргинин. Това повишено количество на аргинин води до приток на повече кръв към мускулите по време на тренировка, а това увеличава издръжливостта и води до по-голямо напомпване при силови тренировки.

Концентрацията на циркулиращия цитрулин е биомаркер за чревната функционалност.

Форми на цитрулин

Две са основните форми на цитрулин:

- L-цитрулин в чиста форма без други добавки;

- цитрулин малат, който е комбинация от цитрулин с друго съединение, наречено малат или ябълчена киселина, важно за производство на енергия

Употреба на аминокиселината

L-цитрулинът се продава като хранителна добавка, обикновено под формата на прах. Някои учени предполагат, че тъй като L-цитрулинът повишава производството на азотен оксид, подпомагайки артериалната функция и по този начин притока на кръв в тялото, това може да бъде полезно при лечение или предотвратяване на различни заболявания и състояния като:

- За понижаване на кръвното налягане при хора с повишено кръвно налягане;

- Облекчаване на симптомите на лека до умерена еректилна дисфункция, с по-малко рискове от Виагра;

- Облекчаване на проблеми с кръвообращението като бавно зарастване на рани поради диабет;

- Повишаване нивата на мускулен протеин, предотвратяване на недохранване при възрастни хора и евентуално подобряване на спортните постижения;

- Лечение на чревни проблеми, включително синдром на късото черво, целиакия и причинено от радиация увреждане на тънките черва;

- Различни генетични заболявания и здравословни състояния като чернодробно заболяване, болест на Паркинсон и някои деменции.

Тези твърдения се основават на проучвания върху животни и като повечето твърдения за хранителни добавки все още не са одобрени от Агенцията по храните и лекарствата.

L-цитрулинът се добавя към определени енергийни напитки и се рекламира заради термогенните си ефекти.

Доказаните ползи от приема на цитрулин, което води и до най-често срещаната му употреба, са в два случая.

При прием на екстракт от диня, който съдържа 1350 милиграма цитрулин и 650 милиграма аргинин, е отчетено намаляване на систолното кръвно налягане при хора с предхипертония. При хора с нормално кръвно налягане този ефект отсъства. Затова може да се използва със сигурност като лек при хипертония.

Цитрулинът е проеректилен агент заради увеличаването на нивата на азотен оксид, който предизвиква. Затова се използва успешно при умерена еректилна дисфункция като дневната доза е 1, 5 грама цитрулин, разделен на два равни приема.

Добавката в спорта

L-цитрулин

Цитрулинът в спорта е застъпен като хранителна добавка - цитрулин малат. Това е съединение на цитрулина с ябълчена киселина. Съединението увеличава енергията, силата и издръжливостта. Добавката се бори с изтощението, помага на тялото да преработи млечната киселина и да я използва за енергия. Цитрулин малат не само увеличава производството на азотен оксид, но и намалява болезнеността в мускулите по време на тренировките. Освен това се бори с мускулната треска, която се появява от 24 до 72 часа след екстремно физическо усилие.

Освен увеличеният приток на кръв към мускулите по време на тренировка, цитрулинът увеличава доставянето на хранителни вещества до тях и премахва отпадните продукти от мускулната умора като лактат и амоняк.

Благоприятния ефект на цитрулина в спорта се изразява и в увеличена ефективност на упражненията. Азотният оксид участва в много клетъчни процеси. по-широките кръвоносни съдове помагат да се увеличи доставката на кислород за работещите мускули в тренировъчния процес. Най-високо ефектевен е приносът на аминокиселината при колоездачите, бегачите, плувците и кануистите.

Прием и странични ефекти от цитрулин

За подобряване на кръвообращението и за облекчаване на еректилната дисфункция дозата е 3 милиграма цитрулин или 6 грама цитрулин малат дневно на 2-3 приема.

За по-добри спортни постижения може да се взима 6-8 грама цитрулин малат на един прием, около час преди самата тренировка.

Възможно е да се получи стомашен дискомфорт, но такъв се наблюдава само при 15 % от използващите добавката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес