Хранителни Добавки

Хранителни Добавки

Хранителните добавки с информация за тях и техния състав. Най-известните хранителни добавки и тяхното приложение. Всичко за хранителните добавки.
ИнулинХранителни ДобавкиИнулин
17 Януари
Росица Стоянова
КреатининКреатининКреатининът представлява отпадъчен химикал, който се образува в процесите в мускулния метаболизъм. Креатининът се получава от креатин. Изследване на креатинин.
ДекстрозаДекстрозаДекстрозата /dextrose/ е монозахарид или проста захар, която се усвоява бързо от организма. Декстрозата се нарича още D-глюкоза. Декстрозата е важен източник на енергия в тялото.
ЛактозаЛактозаЛактозата /Lactose/ е дизахарид, който е изграден от две молекули на монозахаридите β-D-галактоза и β-D-глюкоза. Загубата на лактaза е нормално явление при голяма част от населението, но то води до така наречената лактозна непоносимост
РесвератролРесвератролРесвератролът е полифенол, естествено химично съединение, съдържащо се в гроздето, червеното вино и други напитки и храни. Най-добрите естествени източници на ресвератрол са червеното грозде и червено вино, фъстъци. Ресвератролът е в основата на опитите н
Натриев нитритНатриев нитритНатриевият нитрит се използва за да се избегне развалянето на месото и рибата. Натриев нитрит предотвратява развитие и растеж на Clostridium botulinum. Натриев нитрит има канцерогенен ефект
ГлюкозаминГлюкозаминГлюкозаминът е комплекс от захар и аминокиселини, влизащи в директния синтез на вещества, познати като глюкозаминогликани. Глюкозаминът притежава силно изразен алергенен ефект. Най-високите концентрации на глюкозамин са в някои морски дарове
КапсаицинКапсаицинКапсаицин е вещество, което през годините е станало обект на множество изследвания. Капсаицин може да бъде използвано в различни сфери. Капсаицинът намалява болката.
ТауринТауринТауринът (Taurine) е органична киселина, широко разпространена в животинските тъкани. Счита се за основна съставка на жлъчката. Важен е за сърдечната система, за доброто зрение и за мускулите.
Дългия ДжакДългия ДжакДългия Джак е растение, което вирее по островите и югоизточното крайбрежие на Индийския океан. Дългия Джак има потвърдено тонизиращо действие. Вреди от Дългия Джак.
ЛецитинЛецитинЛецитинът е сложно органично съединение. Лецитинът е субстанция с чисто растителен произход, получен е от соя и приеман като хранителна добавка. Функции и ползи от лецитин.
СпирулинаСпирулинаСпирулината /Spirulina plantensis/ представлява едноклетъчни сини водорасли. Спирулината е изключително богата на голямо количество витамини и минерали. Спирулината се приема под формата на таблетки или прах.
АнтоцианиниАнтоцианиниАнтоцианините са най-голямата група водоразтворими цветни пигменти. Антоцинините се съдържат в горските плодове, аронията, червения портокал. Антоцинините предпазват тялото от редица сериозни заболявания, сред които и рак.