gotvach.bg»Статии»Хранителни Добавки
Хранителни Добавки

Хранителни Добавки

Хранителните добавки с информация за тях и техния състав. Най-известните хранителни добавки и тяхното приложение. Всичко за хранителните добавки.
Розмаринова киселинаРозмаринова киселина
24 Август
Rosi Stoyanova
Розмариновата киселина е важен полифенол, който се съдържа в редица билкови растения като риган и розмарин. Розмариновата киселина се използва за овкусяване на храни, напитки, както и в козметичната индустрия. Ползи от розмаринова киселина.
Рибено МаслоРибено МаслоРибеното масло е една от най-нашумелите хранителни добавки. Рибеното масло се препоръчва при профилактика и лечение на диабет. Рибеното масло намалява симптомите на остеоартрит, помага за отслабване и красота
ИнулинИнулин
17 Януари
Rosi Stoyanova
Инулинът представлява естествен полизахарид, който се открива в грудките на някои зеленчуци и растения. В най-големи количества инулин се открива в цикорията, но може да бъде открит и в аспержите, лука, земната ябълка и глухарчето.
КреатининКреатинин
08 Септ.
Rosi Stoyanova
Креатининът представлява отпадъчен химикал, който се образува в процесите в мускулния метаболизъм. Креатининът се получава от креатин. Изследване на креатинин.
ДекстрозаДекстрозаДекстрозата /dextrose/ е монозахарид или проста захар, която се усвоява бързо от организма. Декстрозата се нарича още D-глюкоза. Декстрозата е важен източник на енергия в тялото.
ЛактозаЛактозаЛактозата /Lactose/ е дизахарид, който е изграден от две молекули на монозахаридите β-D-галактоза и β-D-глюкоза. Загубата на лактaза е нормално явление при голяма част от населението, но то води до така наречената лактозна непоносимост
Натриев нитритНатриев нитрит
10 Февр.
1
Rosi Stoyanova
Натриевият нитрит се използва за да се избегне развалянето на месото и рибата. Натриев нитрит предотвратява развитие и растеж на Clostridium botulinum. Натриев нитрит има канцерогенен ефект
ГлюкозаминГлюкозамин
10 Февр.
Rosi Stoyanova
Глюкозаминът е комплекс от захар и аминокиселини, влизащи в директния синтез на вещества, познати като глюкозаминогликани. Глюкозаминът притежава силно изразен алергенен ефект. Най-високите концентрации на глюкозамин са в някои морски дарове
ТауринТаурин
19 Март
1
Rosi Trifonova
Тауринът (Taurine) е органична киселина, широко разпространена в животинските тъкани. Счита се за основна съставка на жлъчката. Важен е за сърдечната система, за доброто зрение и за мускулите.
Дългия ДжакДългия Джак
19 Март
1
Rosi Stoyanova
Дългия Джак е растение, което вирее по островите и югоизточното крайбрежие на Индийския океан. Дългия Джак има потвърдено тонизиращо действие. Вреди от Дългия Джак.
ЛецитинЛецитин
14 Март
Rosi Trifonova
Лецитинът е сложно органично съединение. Лецитинът е субстанция с чисто растителен произход, получен е от соя и приеман като хранителна добавка. Функции и ползи от лецитин.
СпирулинаСпирулина
13 Март
Rosi Stoyanova
Спирулината /Spirulina plantensis/ представлява едноклетъчни сини водорасли. Спирулината е изключително богата на голямо количество витамини и минерали. Спирулината се приема под формата на таблетки или прах.