Рафиноза

Къде се съдържа рафиноза

Рафинозата е естествен тризахарид, който се състои от галактоза, глюкоза и фруктоза. Тя се среща в растения като захарната тръстика, соята, цвеклото, лещата и други. Рафинозата има сладък вкус и се използва като подсладител в хранителната промишленост. Има и някои интересни свойства и ефекти върху човешкия организъм, които ще разгледаме по-подробно в тази статия.

Дефиниция за рафинозата

Рафинозата е неразграждащ се тризахарид, което означава, че не може да се разгради до монозахариди с помощта на обикновените ензими в човешкия организъм. За да се разложи рафинозата, са необходими специални ензими, наречени алфа-галактозидази, които се синтезират от някои бактерии в червата.

Рафинозата има химичната формула C18H32O16 и молекулна маса 504, 42 г/мол. Тя има безцветни кристали. Рафинозата е разтворима във вода, но не в етанол или етер. Рафинозата има оптична активност и основни свойства, които са характерни за алкалоидите.

Формула на Рафинозата

Рафинозата е съставена от три монозахаридни остатъка, свързани с гликозидни връзки. Тя има следната структурна формула: C18H32O16.

Употреба на рафинозата

Рафинозата се използва като подсладител в хранителната промишленост, тъй като има по-ниска калоричност и по-мек вкус от захарозата. Рафинозата се добавя в някои продукти като конфитюри, сладолед, шоколад, печива и други. Използва се и като криопротектант, т.е. вещество, което предпазва клетките от повреда при замразяване. Рафинозата се използва за съхранение на сперма, ембриони, кръвни клетки и други биологични материали.

Най-често се използва за:

Рафинозата се използва като подсладител в някои храни и напитки като мед, конфитюри, сокове, сладолед и други. Тя има по-ниска калоричност и по-мек вкус от захарозата, която е най-често използваната захар. Рафинозата също така може да подобри текстурата, аромата и стабилността на някои продукти.

Рафинозата се използва като криопротектант в биотехнологията, т.е. вещество, което предпазва биологичните материали от повреда при замразяване и размразяване. Рафинозата може да предотврати образуването на ледени кристали, които могат да разрушат клетките, тъканите или органите. Рафинозата се използва за съхранение на кръв, сперма, ембриони, растителни клетки.

Рафинозата се използва като хумектант в козметиката, т.е. вещество, което помага за задържане на влага в кожата и косата. Рафинозата може да подобри хидратацията, еластичността и гладкостта на кожата и косата, както и да предотврати изсушаване, стареене и раздразнение. Рафинозата се използва в кремове, лосиони, шампоани, балсами.

Рафинозата се използва като пребиотик във фармацията, т.е. вещество, което стимулира растежа и активността на полезните бактерии в червата. Рафинозата може да подобри здравето на храносмилателната система, да подсили имунната система, да намали риска от инфекции и възпаления, да регулира нивото на холестерола и кръвната захар, да подпомогне абсорбцията на калция и други минерали. Рафинозата се използва в хранителни добавки, пробиотици, синбиотици и други.

Продукти, съдържащи рафиноза, и как да си набавим

Рафиноза в храните

Рафинозата се среща в много растителни източници, особено в семената на бобови растения, като соя, леща, грах, фасул. Намира се и в зърнени култури като пшеница, овес, ечемик.

Рафинозата се съдържа и в някои плодове и зеленчуци като диня, тиква, картоф, морков. Рафинозата може да бъде изолирана от тези продукти чрез различни методи като екстракция, хидролиза, кристализация и други. Рафинозата може да бъде закупена и като чисто вещество във вид на бял кристален прах или сироп от специализирани магазини или онлайн платформи.

Интересни факти за рафинозата

Рафинозата има и някои интересни факти, които може да ви заинтригуват. Например:

- Рафинозата е един от факторите, които допринасят за образуването на газове в червата след консумация на бобови растения. Това се дължи на факта, че рафинозата не може да бъде разградена от човешките ензими и достига до дебелото черво, където е ферментирана от микрофлората. При този процес се освобождават газове като водород, метан, въглероден диоксид и сероводород, които могат да предизвикат неприятни симптоми като надуване, болка, колики и изпускане на газове;

- Рафинозата е една от съставките на популярната японска сладкарска изкуство – вагаши. Вагаши са традиционни японски десерти, които се правят от растителни съставки като оризово брашно, агар-агар, адзуки паста. Рафинозата се използва за подслаждане на вагаши, тъй като тя има по-ниска калоричност и по-мек вкус от захарта. Рафинозата също така помага за запазване на формата и текстурата на вагаши, тъй като тя не кристализира при охлаждане. Вагаши са изключително красиви и изтънчени десерти, които се сервират с чай или кафе;

- Рафинозата е един от компонентите на химическия сигнал, който изпращат някои растения при атака от насекоми. Този сигнал се нарича волатилен органичен вещества (VOC) и има за цел да предупреди съседните растения за опасността и да привлече хищни насекоми, които да се хранят с атакуващите. Рафинозата е част от VOC, който изпускат някои растения от семейство Cruciferae като цветно зеле, броколи, карфиол и други.

Рафиноза – ползи за здравето

Рафинозата може да има и някои ползи за здравето на човека, особено когато се приема като пребиотик. Някои от тях са:

- Рафинозата може да подобри функцията на храносмилателната система, като подпомогне растежа и активността на добрите бактерии в червата. Това може да спомогне за поддържане на здрава микрофлора, която е важна за храносмилането, абсорбцията на хранителни вещества, имунната защита и превенцията на инфекции и възпаления. Рафинозата може да помогне и за регулиране на отделянето, като предотврати запек и диария;

- Рафинозата може да намали риска от развитие на някои хронични заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания, рак и остеопороза. Това се дължи на факта, че рафинозата може да влияе на нивото на холестерола и кръвната захар, като намали лошия холестерол (LDL) и повиши добрия холестерол (HDL), както и като подобри инсулиновата чувствителност и глюкозната толерантност;

- Рафинозата може също така да спомогне за абсорбцията на калция и други минерали, които са необходими за здравето на костите и зъбите;

- Рафинозата може да има и антиоксидантно и противовъзпалително действие, като защити клетките от свободните радикали и оксидативния стрес, които могат да предизвикат стареене, повреда на ДНК и различни заболявания. Рафинозата може да модулира и някои имунни реакции, като потисне производството на цитокини, които са вещества, които предизвикват възпаление и алергии.

Странични ефекти и рискове

Рафиноза

Рафинозата обикновено е безопасна за консумация, но може да има и някои странични ефекти и рискове, които трябва да се вземат предвид. Някои от тях са:

Рафинозата може да предизвика газове, надуване, болка, колики и пукане в червата, тъй като не може да бъде разградена от човешките ензими и е ферментирана от микрофлората. Тези симптоми обикновено са леки и временни, но могат да бъдат неприятни и да нарушат качеството на живота. За да се намалят тези симптоми, се препоръчва да се започне с малки дози рафиноза и да се увеличават постепенно, както и да се приема заедно с храна и достатъчно течности.

Рафинозата може да предизвика алергични реакции при някои хора, които са чувствителни към нея или към продуктите, които я съдържат. Тези реакции могат да включват кожни сърбежи, уртикария, оток, дишане, кашлица, кихане, сълзене, гадене, повръщане. За да се избегнат тези реакции, се препоръчва да се избягва консумацията на рафиноза или продуктите, които я съдържат, ако има алергия към тях, или да се консултира с лекар преди употреба.

Рафинозата може да взаимодейства с някои лекарства или хранителни добавки, които се приемат заедно с нея. Това може да повлияе на ефективността или безопасността на тези средства, като ги активира, инхибира или модифицира. Някои от лекарствата или добавките, които могат да взаимодействат с рафинозата, са антибиотици, антидиабетици, антикоагуланти, антихолестеролемични, антиоксиданти, пробиотици, синбиотици.

За да се избегнат тези взаимодействия, се препоръчва да се информира лекарят за приемането на рафиноза или продуктите, които я съдържат, и да се следват инструкциите за дозиране и време на прием.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес