Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Защо от боба се получават газове?В процеса на еволюция бобеното зърно е изработило и натрупало в себе си сложни захари като рафиноза, стахиоза и др....
02 Окт.
Що е то Ямун?Плодовете от своя страна са богати на глюкоза, петунидин, рафиноза, фруктоза, лимонена, малична и галова киселина, антоцианини, делфинидин-3-гентиобиозиди, малвидин-3-ламинарибиозид, петунидин-3-гентиобиозид, цианидин дигликозид...
30 Май
Защо храносмилателните ензими са незаменимиАлфа- галактозидаза
Казано съвсем научно този ензим разгражда стахиоза, рафиноза и вербаскоза или в превод- сложните въглехидрати....
14 Ноем.
Преди тренировка избягвайте тези храниТе изискват по-дълъг период за смилане и са също така с високо съдържание на рафиноза, трудно смилаем тризахарид, който ще изисква много енергия....
11 Май
Кафява захар - характеристики и производствоЗа да се получи бяла захар, продуктът се рафинира, докато се отделят всички примеси. Резултатът е чиста захароза....
27 Май
Какви са ползите от кафявата захар?За сравнение кафявата захар се рафинира по много по-мек начин, което запазва минералите, оцветяването, ароматите (лек карамелен нюанс) и вкуса....
24 Март
Захар ДемерараЗахарта не се рафинира и пази всичките си минерали и витамини. На цвят е кафява, до червеникава, по-сладка от бялата захар и има приятно загатнат вкус на ванилия. На допир е леко влажна, което се дължи на меласата....
14 Януари
Храните, които причиняват газовеКои са причинителите на метеоризъм при повечето хора
Най-често става въпрос за храни с високо съдържание на олигозахаринди, особено рафинозата, която се намира в големи концентрации в бобовите растения и в много по-малки...
29 Юли
Лечебните свойства на тикватаПолезна е не само вътрешността на тиквата, но и нейните семки, от които се рафинира масло. То не отстъпва по полезни свойства на никое хранително масло....
21 Ноем.
1
Сосовете: 5-те непреходни кулинарни класикиОт него, след като се рафинира, се получава сосът Демиглас, от който пък произхождат много малки сосове....
17 Август
Ятрофа куркасВ съдържанието на семената има още захароза, рафиноза, стахиоза, глюкоза, фруктоза и протеини....
11 Март
Соево МлякоСоевото мляко осигурява на организма витамини от В-групата, ненаситени мазнини, пребиотичните захари рафиноза и стахиоза....
05 Април
2
ЖожобаМного лесно се рафинира до безцветна субстанция без мирис. Маслото е изключително ценно, защото е много устойчиво на гранясване....
13 Окт.
Кога да използваме зехтин вместо олио?За да стигне до крайния потребител, то задължително се рафинира. Съществува и нерафинирано слънчогледово олио - шарлан, което също се третира кат студенопресован зехтин....
21 Февр.
Всички растителни масла, подходящи за готвене и консумацияМаслото от оризови трици може да се рафинира до хранителна форма без токсични съединения и има добра хранителна стойност.
Рапичното масло се използва за салати и готварски цели....
01 Май
Какви са ползите от нахута?Това премахва два олигозахарида, рафиноза и стахиоза и елиминира някои от храносмилателните проблеми, както и да се изхвърли първата вода при варенето....
06 Юли
Кайсиеви ядкиТо се получава от студено пресовани кайсиеви ядки, след което се рафинира. В естествен вид съдържа голямо количество витамин F, който овлажнява и стимулира кожата....
13 Септ.
4
Захарна ТръстикаОще тогава е захарта е започнала да се рафинира и пресова в конични форми. С настъпването на исляма през 7 век захарната тръстика започва да се разпростира в Близкия Изток, Испания и Северна Африка....
14 Май
Масло от шамфъстък - приложение и свойстваЗа да се получи крайният продукт, маслото се рафинира и пречиства от примеси, след което цветът му става жълтеникав (напомня на зехтин)....
12 Ноем.
5 от най-полезните готварски маслаСусамово масло
Сусамовото масло се рафинира от сурови или препечени сусамови семена. Суровите сусамови семена са с високо съдържание на витамин В, протеини и са пълни с антиоксиданти....
02 Март
Етерично масло от синапПречистването на продукта се състои от дестилация, следва дезодорирането, после се замразява, рафинира, хидратира и избелва. Крайният продукт е високо рафиниран и пречистен, няма цвят, мирис, вкус....
07 Март
МаслоСтуденопресованият зехтин е първокласен продукт, различаващ се от обикновения зехтин, който се рафинира допълнително....
01 Февр.
1
Кокосов ОрехПо този начин се добива кокосово олио, което се рафинира, за да се прочисти. Тази суровина се използва широко в кулинарията или в козметичната индустрия....
03 Февр.
ЗехтинРафинира се чрез загряване, високо налягане и използване на различни разтворители....
30 Януари
2
ОлиоНе се рафинира, поради което има богат вкус и аромат, но и голяма нетрайност. Трябва да се съхранява в хладилник. Използва се за овкусяване на салати, защото при пържене добива горчив вкус....
17 Юни