Гъбите са странни организми, които заемат преходно положение между царството на растенията и това на животните. През седемнадесети век някои европейци дори са ги смятали за създадени от дявола.
Гъбите съдържат много белтъчини, а също така и много вещества, които даряват ястията от гъби с характерния им вкус и аромат.
Но освен вкусни, гъбите могат да са и опасни, особено ако сте решили да си ги наберете сами. Някои отровни гъби предизвикват разрушаване на органите, което е необратимо.
Част от отровните гъби са силно смъртоносни и рядко дори намесата на лекарите може да спаси човек. Затова е най-добре да купувате култивирани печурки, ако сте любители на гъбите. Но ако освен това сте и любители на събирането им, трябва да сте много внимателни.
Дори една отровна гъба, оказала се по случайност сред ядливите, може да пусне отровни вещества, затова при съмнения изхвърляйте цялата кошница.
Запомнете и че трябва да консумирате само гъби, които са напълно здрави на вид, освен че са ядливи. Старите и червивите гъби предизвикват стомашно разстройство и гадене.
Не събирайте гъби в найлонов пакет, тъй като от топлината те ще образуват токсични вещества. Не събирайте гъби в близост до шосета и заводи, защото те натрупват отрови.
Абсолютна заблуда е, че ядливите гъби имат приятен аромат, а отровните – неприятен. Печурката изобщо не се отличава по аромат от отровния си двойник – бялата, а също така и зелената мухоморка.
Печурката е с кафеникаво-червеникави пластинки от долната си страна, а зелената мухоморка е с бял оттенък на пластинките. На пръв поглед обаче може да бъде объркана с печурката.
Зелената мухоморка се отличава с увиснало ципесто пръстенче, докато при печурките тези пръстенчета са стегнати. В зависимост от района и времето гуглата и шапчицата могат да има различно оцветяване - възможно е да се срещен зеленикава, кафеникава, жълтеникава, бяла или пък сивееща. Главна отличителна черта е, че оцветяването в центъра на гуглата е винаги по-тъмно от периферията. Когато разчупите зелена мухоморка, тя е бяла и не променя цвета на месото си.
Рижиката, която е много вкусна, особено маринована, има отровен двойник – лъжливата млечница. Двете гъби са еднакви на външен вид, но след като се разчупят, от пластинките и пънчетата потича различен на цвят сок. От пънчето на рижиката тече оранжев сок, а от пънчето на отровната млечница – бял и лютив сок.
Месото на млечницата е месесто, твърдо, крехко, има белезникави отенъци. Характерно за него е, че при нараняване не променя цвета си. Пластинките на тази отровна двойница са гъсто разположени, доста тънки и крехки с жълто белезникав до бледорозов цвят.
Една от най-вкусните гъби – обикновената манатарка, има два отровни двойника – дяволската гъба и пурпурночервената манатарка.
Можете да отличите обикновената манатарка от дяволската гъба по няколко критерия. Долната част на гуглата на дяволската гъба отдолу е червена, а при ядливата манатарка е зеленикава. При нараняване отровната дяволска гъба доста бързо посинява. Понякога обаче някои видове ядливи манатарки също посиняват, затова се препоръчва те да се берат само от познавачи.
Виж също кога се берат гъбите и как се съхраняват гъби за зимата.
Коментари
Аромата на дивите гъби е признак по който се разпознават различни видове.
1.Аромата на някой видове печурки е характерен, за разлика от отровните бяла и зелена мухоморка (почти безароматни).
2. Признаци като по увиснало пръстенче при отровните мухоморки, и стегнато при печурката е не съвсем коректно. При млади екземпляри, може да не е толкоз отчетлива разликата.
Ако искате да давате информация, използвайте формата на книгите по гъбарство. Там всеки елемент в описанието има значение, при разпознаването им. То е комплексно. Изкарване от контекста на определени елементи без тяхната цялост е безотговорно, по отношени е на живота на читателя.
Има отровна млечница и ядлива млечница.Ако ги сгрешиш,не е добре за тебе.По отношение на статията,не е чак толкова грешна,по скоро е повърхностна и незадълбочена.Основните неща в нея обаче са верни.
извиняваме се името на целия ни екип ако сме подвели някой. Но ние често събираме материалите от различни български и чуждестранни източници и понякога се случва и нас да подведат.
Затова сме благодарни на вашите коментари и опит, с които ще можем да коригираме статията. Все пак нашата цел е да черпим и от опита на другите.
Не ми се пишат пак романи да обяснявам белезите на Дяволската гъба (Дяволската манатарка). Като цяло статията е абсолютно НЕСКОПОСАНА и крайно не пъллна и объркваща обикновенния читател. Да не говоря за твърдението ,че Рижиката при разчупване имала червен сок!!! Не е червен , а е Оранжев! На всичкото отгоре това е изтъкнато като единствена разпознавателна черта и то грешно!!!Тук таме има изплагиятствано някое друго правилно правило за гъбобера. Статията е изключително непълна, като информация.
Като цяло статията е ОПАСНА за читателите!!!!!!!!!!! Нека не ми се сърди автора на тази статия ,а си даде сметка, колко опасно може да бъде да пишеш Нелепи неща за диворъстящите гъби,понеже от това може да зависи ЖИВОТА на някой Българин!!!!!
Смея да твърдя ,че от години се интересувам от диворъстящи гъби и съм изчел много информация и прочитайки тази статия се хванах за главата! Такива статии и по-точно тези,които ги драскат застрашават ЗДРАВЕТО и ЖИВОТА на много народ който ги чете , а има и такива, които ще се опитат да запомнят Нелепата информация написана тук и ще хукнат после за гъби!
Категорично НЕ Е ВЯРНО ,че пластинките на най-отровната гъба на Света , а именно Зелената мухоморка ,били леко зеленикави на цвят!!! Пластинките, ламелите на тази гъба, са абсолютно бели!!! Има ВОЛВА в основата си ,което е тличава от печурките и сърнелите т.е. остатък от първичното покривало в основата на пънчето. Същата смъртоносно отровна гъба има ципесто пръстенче ,което е увиснало , за разлика от пръстенчетата на Печурките които са стегнати. Гуглата, шапчицата може да има най-различни цветове в зависимост от района и времето. Тя може да бъде зеленикава, кафеникава, жълтеникава, бяла дори и сивееща и винаги в центъра гуглата е по-тъмно оцветена спрямо периферията.Гъбата не променя цвета и при разчупване и също както пластинките и месото и е бяло!