Великденските празници са дни, в които всяко семейство сяда и празнува на богата и разнообразна трапеза. Но в желанието си да опитаме от всяко вкусно ястие, се получава така, че винаги остава куп недоизядена храна. Какво можем да направим? Да я изхвърлим? Това не е много добра идея. За това ето няколко вкусни идеи как могат да се оползотворят великденските яйца.
Първото нещо, разбира се, е великденската салата, приготвена от свежа зелена салата, пресен лук и чесън, репички и гарнирана с резенчета варени яйца.
Салатите с яйца са най различни. В тях яйцата могат да се комбинират с картофи, каперси, авокадо, кисели краставички, маслини, пилешко месо, риба тон, майонеза. Комбинациите са въпрос на въображение.
Добра идея е да ги използвате, за да си приготвите руло Стефани. Една от основните съставки за неговата плънка са именно варените яйца. Друг вариант на този тип рецепта са яйцата по шотландски, при които те са обвити в кайма и след това панирани. Така приготвени те са перфектно мезе за бира.
От варените яйца могат да се сътворят прекрасни ордьоври. Приготвени с фантазия прасенца, пиленца, патенца, гъбки биха зарадвали и изкушили всяко едно дете. Жълтъкът на яйцата може да се извади, намачка, да се смеси с майонеза, горчица, сирене, ситно накълцани подправки, след което да се шприцова в чашките от белтък.
По този начин се приготвя и яйчен пастет. За целта се смесват настъргани яйца, кисело мляко, сирене и нарязан на ситно магданоз. Комбинацията може да бъде от счукана скилидка чесън, настъргани яйца, краве масло и сирене или извара.
Яйцата могат да се използват като елемент от солени или палачинкови торти. Те могат да бъдат нарязани на кръгчета или да се настържат на ренде.
Можете да приготвите с тях вкусни сандвичи в комбинация със зелена салата и резенче шунка. В комбинация с кашкавал или моцарела сандвичите могат да се запекат за кратко във фурна.
Варените яйца се използват като финален щрих към вкусни зеленчукови супи. Подходящи са за зеленчукови супи и особено подходящи за спаначена супа, супа от лапад или картофена кремсупа. В случая яйцата се настъргват и с тях се поръсва супата.
Коментари