Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Три рецепти за кюфтета от варени яйца

Три рецепти за кюфтета от варени яйца

редакция:
Кюфтета

Когато заговорим за кюфтета, повечето от нас си представят традиционните кюфтета от кайма, но има и много други интересни рецепти за приготвяне на кюфтета, които малцина са изпробвали.

Особено атрактивни са кюфтетата от сварени яйца, които освен че имат нетрадиционен вид, са и много вкусни. А и по този начин може да използвате останалото излишно количество яйчица, които се чудите какво да правите.

Предлагаме Ви 3 лесно изпълними рецепти за кюфтета от сварени яйца:

Обикновени кюфтета от яйца

Яйца

Необходими продукти: 10 сварени яйца, 3 жълтъка, 25 г брашно, 70 мл мляко, 25 г галета, 50 г масло, шарена сол на вкус, рукола или пресен магданоз за декорация

Начин на приготвяне: Брашното се запържва в част от маслото и към него се добавя студеното мляко при непрекъснато разбъркване. Котлонът се намалява и сосът се бърка, докато се сгъсти. Сваля се от огъня, добавят се нарязаните на ситно сварени яйца, разбитите жълтъци и шарена сол на вкус, след което се кипва отново.

Изчаква се да изстине и от така приготвената смес се оформят кюфтенца, които се овалват в галетата и се изпържват в предварително загрята мазнина. Поднасят се гарнирани с рукола или стръкове магданоз.

Ароматни кюфтета от яйца, грис и пресни подправки

Необходими продукти: 12 сварени яйца, 125 г грис, 50 г галета, 50 г масло, няколко стръка копър и магданоз, сол и черен пипер на вкус, 15 с. л. заквасена сметана, олио за пържене и разбити белтъци и галета за паниране

Начин на приготвяне: Грисът се сварява с толкова вода, че да се получи гъста каша. Към нея се добавят нарязаните на дребно сварени яйца и сол на вкус. Всичко се разбърква и от сместа се оформят кюфтенца, които се панират в белтъци и галета и се изпържват. Запичат се за няколко минути в предварително загрята фурна и се поднасят поляти със сметана и ситно нарязани копър и магданоз.

Кюфтета от яйца

Шарени кюфтета от яйца

Необходими продукти: 12 сварени яйца, 1 кисела краставичка, 1 червена чушка, 7- 8 маслини без костилката, 3 жълтъка, 70 мл мляко, 50 г масло, 25 г брашно, 25 г галета, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: От брашното, част от маслото и млякото се прави сос като в първата рецепта. Сварените и нарязани на ситно яйца, чушката, киселата краставичка, маслините и разбитите жълтъци се прибавят към соса, който се кипва отново. Подправя се със сол и черен пипер и след като изстине от сместа се правят кюфтенца от варени яйца, които се овалват в галета и се изпържват в мазнина.

С останалите сварени яйца може да приготвите още:

- нежен яйчен пастет;

- яйца по шотландски;

- пълнени варени яйца;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
52
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Албена Асенова-Писева
Албена Асенова-Писева
Нови кулинарни вдъхновения-резултата ще е доста любопитен.
09.05.2016 19:04
Николай Харалампиев
Николай Харалампиев
Ще изпробвам.Харесва ми.Не съм се сещал че така могат да се използват яйцата
05.05.2016 14:37
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Интересни идеи за тези на които ще им останат яйца от празника
02.05.2016 18:15