Когато заговорим за кюфтета, повечето от нас си представят традиционните кюфтета от кайма, но има и много други интересни рецепти за приготвяне на кюфтета, които малцина са изпробвали.
Особено атрактивни са кюфтетата от сварени яйца, които освен че имат нетрадиционен вид, са и много вкусни. А и по този начин може да използвате останалото излишно количество яйчица, които се чудите какво да правите.
Предлагаме Ви 3 лесно изпълними рецепти за кюфтета от сварени яйца:
Обикновени кюфтета от яйца
Необходими продукти: 10 сварени яйца, 3 жълтъка, 25 г брашно, 70 мл мляко, 25 г галета, 50 г масло, шарена сол на вкус, рукола или пресен магданоз за декорация
Начин на приготвяне: Брашното се запържва в част от маслото и към него се добавя студеното мляко при непрекъснато разбъркване. Котлонът се намалява и сосът се бърка, докато се сгъсти. Сваля се от огъня, добавят се нарязаните на ситно сварени яйца, разбитите жълтъци и шарена сол на вкус, след което се кипва отново.
Изчаква се да изстине и от така приготвената смес се оформят кюфтенца, които се овалват в галетата и се изпържват в предварително загрята мазнина. Поднасят се гарнирани с рукола или стръкове магданоз.
Ароматни кюфтета от яйца, грис и пресни подправки
Необходими продукти: 12 сварени яйца, 125 г грис, 50 г галета, 50 г масло, няколко стръка копър и магданоз, сол и черен пипер на вкус, 15 с. л. заквасена сметана, олио за пържене и разбити белтъци и галета за паниране
Начин на приготвяне: Грисът се сварява с толкова вода, че да се получи гъста каша. Към нея се добавят нарязаните на дребно сварени яйца и сол на вкус. Всичко се разбърква и от сместа се оформят кюфтенца, които се панират в белтъци и галета и се изпържват. Запичат се за няколко минути в предварително загрята фурна и се поднасят поляти със сметана и ситно нарязани копър и магданоз.
Шарени кюфтета от яйца
Необходими продукти: 12 сварени яйца, 1 кисела краставичка, 1 червена чушка, 7- 8 маслини без костилката, 3 жълтъка, 70 мл мляко, 50 г масло, 25 г брашно, 25 г галета, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: От брашното, част от маслото и млякото се прави сос като в първата рецепта. Сварените и нарязани на ситно яйца, чушката, киселата краставичка, маслините и разбитите жълтъци се прибавят към соса, който се кипва отново. Подправя се със сол и черен пипер и след като изстине от сместа се правят кюфтенца от варени яйца, които се овалват в галета и се изпържват в мазнина.
С останалите сварени яйца може да приготвите още:
Коментари