Почти всеки е чувал думата винегрет, но не знае какво точно означава тя. Нахлула е в българския кулинарен речник от френския и представлява вид сос на основата на оцет, растителна мазнина и други добавки.
Използва се най-вече за салати, за които не е достатъчно просто да изсипете олио, оцет и сол, а да вложите малко повече старание и съответно да получите по-качествен продукт. Към традиционния винегрет могат да се добавят подправки като копър, магданоз, босилек, риган и др., както и аромати от лимон, портокал и т. н. Често се смесват с горчица, мед, кетчуп и др. В случая Ви предлагаме 3 изпитани рецепти за винегрет, които са подходящи за приготвянето на почти всякакви салати.
Традиционен винегрет
Необходими продукти: 3 с. л. балсамов оцет, 1/2 ч. ч. зехтин, 1 ч. л. горчица, сол и бял или черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Всички продукти се слагат в бурканче или в малко шише с капачка, затварят се и се разклащат добре до получаването на хомогенна смес. Могат са бъдат съхранявани на хладно място в продължение на няколко седмици.
Ароматен винегрет
Необходими продукти: 3 с. л. балсамов оцет, 1/2 ч. ч. зехтин, 1 ч. л. горчица, сол на вкус, няколко листенца пресни босилек, мащерка и риган, 1/2 ч. л. мед, 1 скилидка чесън.
Начин на приготвяне: Подобно на предходната рецепта всички продукти трябва да бъдат смесени, но тук е добре това да става в с помощта на хаванче.
Чесънът се начуква, а зелените билки се нарязват на ситно като се отстраняват стъблата им. С чукчето се начукват до получаването на еднородна смес, която също се слага в бурканче или шише с капачка и се разтръсква енергично. Този винегрет е особено подходящ за подправянето на всякакви зелени салати и салати от домати.
Чеснов винегрет
Необходими продукти: 1/2 ч. ч. зехтин, 3 с. л. лимонов сок, 2 цели обелени скилидки чесън, 1 1/2ч. л. горчица, сол и бял пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Зехтинът, лимоновият сок и горчицата се смесват и се подправят със сол и бял пипер. Сместа се разбърква, изсипва се в бурканче и към нея се добавя чесъна. Оставя се да престои така 2 часа, за да попият добре всички аромати, след което скилидките чесън се премахват. Винегретът се изсипва в бурканче или шише с капачка и се държи на хладно.
Коментари