С киноа могат да се приготвят различни неща – може да си направите някаква гарнитура или да я ядете вместо макаронената закуска сутрин. Родината на тази зърнена култура е Андите, но у нас става все по-популярна през последните години, особено много се използва от хора, които предпочитат да се хранят здравословно.
Можем да срещнем киноа като добавка към различни ястия в ресторантите, но как да си я приготвим у дома и към какво е най-подходящо да я добавим?
За да си приготвим нещо с тези зрънца, първо трябва да ги накиснем за 3 часа, след което изхвърляме водата и сме готови за същинската част. През тези 3 часа от тях ще се отделят веществата, с които са покрити зрънцата – те имат горчив вкус и е добре да се изхвърлят.
Освен това обемът им ще се увеличи доста – също, както при кисненето на боб или леща. Другият начин да си подготвите киноа за готвене – трябва да я сварите за около десетина минути, след което да изплакнете хубаво с вода, за да отмиете горчивата част от семената.
С киноа могат да се приготвят най-различни рецепти – например можете да заместите ориза от различни гозби и да добавите от тези семена. Може също да си приготвите хляб от киноа – вместо брашно да използвате семената.
Идеални за приготвяне на различни салати, каши и супи – понеже имат по-особена консистенция, много наподобяват кускус. Можете да си приготвите много интересни ястия – необходимо е само да приложите малко въображение.
Киноа със зеленчуци
Необходими продукти: 1 ч.ч киноа, малка глава лук, 2 – 3 скилидки чесън, 3 моркова, 15 бр. маслини без костилки, 10 бр. гъби, черен пипер, босилек, сол, мазнина, вода.
Начин на приготвяне: Нарежете лука, чесъна и морковите и ги задушете в малко мазнина, след това добавете нарязаните гъби и маслини. След като предварително сте накиснали семената и са минали определените часове, отцеждате ги и добавяте към зеленчуците. Добавете подправките на вкус и залейте с вода – оставете да поври 10 минути и изключете котлона. Сервирайте докато ястието е топло, най-добре със салата от домати, сирене и босилек.
Коментари