Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Какво да си приготвим с тиквички?

Какво да си приготвим с тиквички?

Какво да си приготвим с тиквички?

Тиквичките са един от най-гъвкавите зеленчуци в кухнята.

Те са нискокалорични, богати на витамини и минерали и могат да бъдат приготвени по различни начини – печени, пържени, пълнени, на грил или дори сурови.

Благодарение на своя мек вкус тиквичките се съчетават с различни съставки и подправки, които им придават изключителен вкус.

Какво да си приготвим с тиквички?

Тиквички по гръцки

Тиквичките по гръцки са идеална лятна рецепта, вдъхновена от Средиземноморската кухня. За тази рецепта ще ви трябват 2-3 средно големи тиквички, които се нарязват на тънки кръгчета. Овалват се в брашно и се изпържват до златисто. След това се сервират с традиционен гръцки сос "дзадзики" – смес от кисело мляко, краставица и чесън. Тази комбинация е свежа и лека, като допълва хрупкавата текстура на пържените тиквички. Рецептата е подходяща като предястие или лека гарнитура.

Пълнени тиквички

Пълнени тиквички

Пълнените тиквички са засищащо ястие, което може да се приготви с различни пълнежи. Класическата рецепта изисква да издълбаете вътрешността на тиквичките и да ги напълните със смес от кайма, ориз, лук и подправки като копър и магданоз. Поставете пълнените тиквички в тава, залейте с доматен сос и запечете във фурната за около 30 минути. Това ястие е вкусно, сочно и ухае на ароматни подправки и свежи зеленчуци.

Кюфтета с картофи и тиквички

Кюфтетата от тиквички и картофи са вкусен и здравословен избор за обяд или вечеря. Настържете 2 тиквички и 2-3 картофа, отцедете ги от излишната вода и ги смесете с яйца, галета, сол, черен пипер и подправки като риган и магданоз. Оформете малки кюфтета и ги изпържете до златиста коричка. Те са отличен вариант за сервиране със свежа салата или традиционния сос "дзадзики". Тези кюфтета са леки и ароматни, перфектни за всяко меню.

Руло от тиквички

Руло от тиквички

Рулото от тиквички е леко и изискано ястие. Настържете 3 тиквички и ги смесете с яйца, малко сирене и брашно. Разстелете сместа върху хартия за печене и я изпечете за около 20 минути. След като се охлади, намажете с плънка от крема сирене и кисели краставички или шунка, след което внимателно навийте на руло. Рулото е кремообразно, леко и подходящо както за предястие, така и за основно ястие.

Тиквички с ориз

Тиквичките с ориз са лесно и засищащо лятно ястие. Нарежете 2-3 тиквички на кубчета и ги задушете с лук и чесън. След това добавете ориз и подправки като копър и сол. Залейте с бульон и оставете да се готви до готовност. Тиквичките придават свежест и мекота на ястието, като го правят леко, но същевременно питателно.

Гриловани тиквички

Тиквички на грил

Грилованите тиквички са чудесна добавка към основното ястие или могат да се сервират като самостоятелно предястие. Нарежете тиквичките на дълги ленти, намажете ги с малко зехтин, посолете и ги поставете на предварително загрят грил. Гответе до златисти следи от грила. Поднесете със свежи подправки като магданоз и копър или полейте с лимонов сок за допълнителен аромат. Грилованите тиквички са с лек и свеж вкус, съчетаващ се перфектно с месни и рибни ястия.

Панирани тиквички

Панирани тиквички

Панираните тиквички

са класическо ястие, което е любимо на мнозина. Нарежете тиквичките на тънки филийки, оваляйте ги първо в брашно, след това в разбити яйца и накрая в галета. Изпържете ги в силно загрято олио до златисто. Сервирайте ги с кисело мляко, подправено с чесън и копър. Хрупкави отвън и меки отвътре, панираните тиквички са идеални за хапване както сами по себе си, така и като гарнитура към други ястия.

Вижте още колко да печете пълнените тиквички и разберете какъв е гликемичният индекс на тиквичките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest