Тиквичките са задължителни за почти всички летни ястия. Те се предлагат в зеленчуковите магазини през цялата година, но са най-вкусни от юни до октомври.
Приготвени на пара, на скара, печени тиквички, пържени тиквички или дори сурови в салата с тиквички, тези зеленчуци са универсален летен зарзават, който може да се поднесе и в ястия с пиле, постни яхнии или гювечи с пресни билки.
С ниско съдържание на калории, тиквичките са изключително подходящо допълнение към всеки диетичен режим.
С около 2 грама въглехидрати на 100 грама тиквички и нисък гликемичен индекс, те оказват много малък ефект върху нивата на кръвната захар.
Диета с нисък гликемиен индекс
Диетата с нисък гликемичен индекс (ГИ) е хранителен режим, който чрез приема на определени храни влияе върху нивото на кръвната захар в организма. Диетата използва индекса като основно или единствено ръководство за планиране на здравословно хранене.
За разлика от повечето хранителни планове, диетата с нисък гликемичен индекс не посочва размерите на порциите или оптималния брой калории, въглехидрати или мазнини за отслабване или поддържане на тегло.
Каква е целта?
Целта на диетата е да се включат в менюто ви храни, които съдържат въглехидрати, но не водят до големи повишения в нивата на кръвната захар.
Диетата може да предотврати хронични заболявания като затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания.
Коментари