Ако с умиление си спомняте как като деца вкъщи сте си правили газирани напитки с помощта на сифон и специални патрончета, вероятно и вие сте сред хората, които се питат как се газират напитките.
От уроците в училище знаем, че напитките се газират с помощта на газове или по-точно с помощта на въглероден диоксид. Именно въглеродния диоксид, разтворен във вода или друг воден разтвор, прави тези симпатични малки балончета, които гъделичкат гърлото.
Но какво точно се получава. От гледна точка на химията въглеродният диоксид влиза в реакция с водата, като образува изключително слаб разтвор на въглеродна киселина. Именно при този процес се отделят както мехурчетата на газираните напитки и шампанското, така и пяната на бирата.
Преди 20-ина години у нас бяха особено популярни сифоните за газиране на вода, при които се използваха готови капсули с въглероден диоксид.
По-късно те бяха изместени от гаражите и работилниците, където всеки можеше да отида и срещу няколко стотинки да си газира любимото безалкохолно.
Постепенно на трапезата ни трайно се настаниха газирани безалкохолни напитки в еднократни пластмасови опаковки. При тях процесът на газиране на напитката протича по сходен начин, но в промишлени условия в специални усилени съдове.
Може да се опитате и сами да си приготвите газирана лимонада вкъщи. За целта ви трябват студена вода, лимони, сода бикарбонат, захар и лед.
Лимонът се изстисква в чаша, добавя се студена вода почти до ръба на чашата, след което се слага и содата - около 1/2 ч.л. Получава се химична реакция, при която се освобождава въглероден диоксид и съответно сместа се газира. Остава само да добавите захар на вкус и няколко бучки лед.
Коментари